مزایا و معایب گیاه خواری
شاید دقت کرده باشید که برخی به هیچ عنوان علاقه ای به خوردن گوشت ندارند یا از خوردن عذاهایی که گوشت در آن هاست خودداری میکنند، به این افراد در اصطلاح عامیانه گیاهخوار یا وِگَن میگویند، ما در این مطلب قصد داریم شما را با ابعاد مختلف این موضوع و مزایا و معایب گیاهخواری آشنا کنیم. همراه ما باشید.
جالب است بدانید اکثر گوشتخواران تعصب بسیار زیادی نسبت به افراد وگن و گیاهخوار که آگاهانه از خوردن گوشت خودداری میکنند، دارند. همچنین برخی میگویند رژیم گیاهی مضرات زیادی دارد بعنوان مثال در این نوع رژیم تنوع غذایی وجود ندارد و به همین دلیل برخی باور دارند گیاهخواران افرادی ناسالم هستند. البته با این وجود این رژیم غذایی فواید زیادی نیز داراست. اما بسیاری معتقدند بدن به دو نوع سلول جهت فعالیت خویش نیاز دارد یک سلول گیاهی و دیگری سلول جانوری.
اما باید بدانید بهترین روش رعایت کردن تعادل در این بین است. هر گیاهخواری میتواند با رعایت کردن، بدنی سالم داشته باشد همانطور که یک گوشتخوار میتواند این کار را انجام دهد.
انواع مختلف گیاهخواری
گیاهخواران وگن: وگن ها از خوردن محصولات هر حیوانی خودداری میکنند. خواه گوشت باشد یا لبنیات. آنها همچنین از خوردن تخم مرغ نیز خودداری میکنند. این دسته از گیاه خواران فقط از محصولات گیاهی برای نیاز های خود استفاده میکنند. این افراد در استفاده از گیاهان بسیار افراطی اند و حتی از محصولات غیرخوراکی حیوانات اعم از پشم و چرم نیز استفاده نمیکنند.
گیاهخواران لاکتو: این دسته از گیاهخواران از محصولات لبنی استفاده میکنند، در حالی که از گوشت، ماهی و یا گوشت قرمز استفاده نمیکنند.
گیاهخواران اوُ: این دسته نیز از خوردن گوشت و همچنین لبنیات ممانعت میکنند ولی از محصولاتی همچون تخم مرغ و … استفاده میکنند.
گیاهخوران لاکتو-اوُ: این دسته از گیاهخواران لبنیات و تخم مرغ را به راحتی استفاده میکنند ولی همچون دیگر دسته ها از خوردن انواع گوشت خودداری میکنند. این دسته از گیاهخواری رایج ترین آن است.
پسکاتاریان: این دسته اصولا گیاهخوار محسوب نمیشوند. انها فقط مصرف گوشت خود را محدود میکنند. مثلا شاید یک بار در سال از مرغ استفاده کنند ولی اکثر اوقات غذاهایی دریایی همچون ماهی را استفاده میکنند.
پولوتاریان: این دسته نیز همچون پسکاراتاریان گیاهخوار محسوب نمیشوند. این ها مصرف ماهی و موجودات دریایی را محدود میکنند ولی از مرغ و گوشت استفاده میکنند.
فلکسیتاریان: یک رژیم غذایی گیاهی که گهگاهی گوشت نیز میان آن دیده میشود، این نوع رژیم نیز گیاهخواری محسوب نمیشود ولی ما تلاش این دسته از افراد را ستایش میکنیم.
مزایا گیاهخواری
یکی از دلایلی که مردم روی به گیاهخواری میآورند این است که از کشته شدن حیوانات ناراحت میشوند، طبق یک مطالعه علمی اثبات شده است که جانورانی همچون گاو، گوسفند، مرغ و خوک احساسات مختلف انسانی را تجربه میکنند و درک کاملی از این احساسات دارند.
هرساله میلیون ها دام در سراسر جهان کشته میشوند تا برای نوعی رژیم غذایی که اجباری نیست، تهیه شوند.
آناتومی انسان برای خوردن غذاهای گیاهی تکامل یافته است و مشخصه های انسان به گوشتخواران نمیخورد.
انسان ها دهان بزرگی یا دندان های بلند و غیرتیز ارند که گوشتخواران ندارند. دندانهای انسان برای جویدن مواد غذایی فیبری تهیه شده است و کوتاه و مسطح است.
گوشتخواران روده های کوتاهی دارند در حالی که روده های انسان طولانی است تا هضم کندتر غذاهای گیاهی را انجام دهند.
کبد گوشتخوار می تواند ویتامین A اضافی جذب شده از رژیم غذایی مبتنی بر گوشت را سم زدایی کند. کبد انسان نمی تواند ویتامین A اضافی را سم زدایی کند.
براساس یک مطالعه انجام شده، رژیم غذایی مبتنی بر گیاهخواری خطر سکته قلبی و مغزی را برای افرادی که بیماریهای قلب و عروق دارند کاهش میدهد.
میوه ها و سبزیجات عموما دارای آنتی اکسیدان هستند که فیبر فراوان و برخی از ویتامین ها از قبیل آ و ث را نیز دارند.
یک رژیم تغذیهای متعادل گیاهخواری از هر نوع آن، میتواند مزایای بسیار مفیدی داشته باشد. از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مانند چاقی، بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون و بعضی از سرطانها را فراهم میکند.
معایب گیاهخواری
ترکیب های غلط غذایی میتواند برای بدن کمبود ایجاد کند، از جمله کمبود آهن، انواع ویتامین ها و خون.
برای جلوگیری از کمبودهای مواد مغذی، گیاهخواران باید تلاش بیشتری برای تغذیه خود و کسب دانش زیادی در مورد مواد غذایی انجام دهند.
میزان کافی آهن ، روی، پروتئین، ید و ویتامین B12 باید به طور مرتب بررسی شود.
رژیم غذایی متنوع گیاهی اغلب با هزینه های اضافی همراه است.
گیاهخواران غالباً انتخاب های سخت تری نسبت به افراد گوشتخوار دارند (به عنوان مثال انتخاب چندانی در رستوران ها یا ناهارخوری ها ندارند).
منبع : وارونه