داروهای گیاهیعطارباشی و طب سنتی

خواص مهم گیاه سپستان

سپستان گياهی درختی، با برگ های بدون کرک است. اين گياه از خانواده گاوزبان میباشد و در سواحل خليج فارس، جزيره خارک، هند، چين و تايوان میرويد. میوه آن (شفت) مثل گردو و بادام است و شفت آن به بزرگی یک گیلاس است و به رنگ زرد، این میوهها مزهای شیرین و طعمی موسیلاژی (لزج) دارند و حاوی یک تا دو دانه است. میوهها به شکل خوشه انگور هستند. میوه پس از خشک شدن خاکستری و سیاه رنگ میشود. در درون آن شیرهای لزج و بیمزه وجود دارد که کاربرد دارویی دارد.

میوه سه پستان پس از خشک شدن به بازار عرضه میشود. این میوه خشک در مجاورت آب مجددا رطوبت جذب میکند و به صورت حجیم و موسیلاژی (لزج مانند) در میآید. همچنین از میوه کال و نارس آن برای تهیه ترشی استفاده میشود و از میوه رسیده آن به شکل دم کرده استفاده میشود. برای تهیه دم کرده سه پستان از ۵ تا ۳۰ عدد میوه بسته به نیاز دارویی، میتوان استفاده کرد.

طبیعت سه پستان معتدل و مایل به تری است.

خواص دارویی این گیاه به طور خلاصه عبارتند از:

  • میوه، برگ و ریشه این گیاه به درمان سرماخوردگی، گلو درد و مشکلات سوء هاضمه کمک میکند.
  • جوشانده درخت سه پستان برای رفع سوء هاضمه و کاهش تب موثر است.
  • میوه سه پستان دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است.
  • از خواص سه پستان محافظت از کبد است.
  • میوه رسیده سه پستان دارای مقدار زیادی ویتامین است، به همین دلیل برای تقویت و رشد مو مفید میباشد.
  • سه پستان از قدیم با تخم مرو، بهدانه و بارهنگ که آنها نیز دارای موسیلاژ هستند، به نام چهار تخمه معروف بود و به عنوان ضد سرفه و برای نرم کردن سینه مصرف سنتی داشته است.
  • از خواص سه پستان برطرف کردن گرفتگی صدا است.
  • سه پستان باعث کاهش فشار خون میشود.
  • از دم کرده سه پستان برای کاهش سرفه و برطرف کردن تشنگی استفاده میشود.
  • میوه این گیاه برای بیماران ریوی و طحال تجویز میشود.
  • پودر دانه این گیاه به صورت موضعی برای بیماریهای قارچی مصرف میشود.
  • از برگ سه پستان برای بهبود زخمها استفاده میشود.
  • جوشانده سه پستان برای قطع اسهال موثر است.
  • از عصاره پوست درخت سه پستان برای تسکین قولنج رودهها استفاده میشود.
  • یکی دیگراز خواص سه پستان درمان و تسکین دردهای قفسه سینه و درمان زخم گلو است.

    ترکیبات شیمیایی:

    آلكالوئیدهای پیرالوزيدين، کومارین‌ها، ساپونین ها، ترپن ها و استرول ها است از مهم ترین ترکیبات شیمیایی برگ و میوه‌ی سه پستان است.

    میوه آن دارای آب، پروتیین، چربی و کربوهیدرات ها است. همچنین دانه های میوه دارای آب و چربی هستند.

    مواد مهم روغن دانه ها شامل اسیدهای اولئیک، لینولئیک، بهنیک، آراشیدیک، استاریک و پالمیتیک هستند.

  • طرز استفاده و مقدار مصرف:

    از میوه‌ی کال و نرسیده برای درست کردن ترشی استفاده می کنند که بسیار خوشمزه است.

    از میوه‌ی رسیده آن به شکل دم کرده استفاده می کنند. برای درست کردن دم کرده‌ی آن از ۵ تا ۳۰ عدد میوه می توان استفاده کرد.

    از میوه‌ی کال این گیاه ترشی بسیار خوش طعمی به دست می آید.

    در هندوستان از برگ‌های آن به عنوان سبزی استفاده می شود. از خاکستر شاخه های جوان گیاه سه پستان در بورکینافاسو برای تهیه سوپ استفاده می کنند.

    خواص درمانی و طبیعت سه پستان

     

    ۱٫    از دم کرده این گیاه برای کاهش سرفه استفاده می شود.
    ۲٫    سپستان تشنگی را برطرف می کند.
    ۳٫    از عصاره پوست این درخت برای تسکین قولنج روده ها استفاده می شود.
    ۴٫    جوشانده پوست درخت سپستان برای رفع سوء هاضمه و کاهش تب موثر است.
    ۵٫    برگ های پودر شده آن به صورت موضعی برای تسکین سردرد و التیام جراحت ها به کار برده می شود.
    ۶٫    جوشانده این گیاه موثر برای قطع اسهال برطرف گرفتگی صدا است.
    ۷٫    مصرف میوه این گیاه به بیماران ریوی و طحال تجویز می شود.
    ۸٫    پودر دانه این گیاه به صورت موضعی برای بیماری های قارچی پوست استفاده می شود.
    ۹٫    مکیدن میوه در دهان یا آشامیدن آب خیسانده آن، یا جوشانده آن جهت نرم کردن سینه، حلق، خشونت و گرفتگی صدا، سرفه گرم و خشک، تسکین صفرا، عطش، سوزش ادرار ناشی از صفرا، خروج کرم معده، اسهال گرم مزاجان، مواد سوداوی، بلغم شور، اصلاح ادویه مسهله، تبهای گرم صفراوی، دموی، بلغم شور و زخم روده ناشی از ادویه حاد به کار می رود.

    خواص این گیاه به طور خلاصه عبارتند از : درمان سرماخوردگی، سرفه، گلودرد، مشکلات سوهاضمه، گرفتگی صدا، نرم کردن سینه، تقویت و رشد مو، کاهش فشار خون، تب بر، آنتی اکسیدان.

    حفاظت از کبد، برطرف کردن تشنگی، زخم گلو، درمان و تسکین دردهای قفسه سینه، ضد کرم، بیماران ریوی و طحال، تسکین قولنج روده ها، تسکین سردرد، التیام جراحت، بیماری های قارچی، قطع اسهال، امراض کلیوی، دفع کرم‌های گرد و نیش پشه تسه تسه و درمان تریپازونومیازیس.

    میوه، برگ و ریشه ی این گیاه به درمان سرماخوردگی، سرفه، گلودرد و مشکلات سوهاضمه کمک می کند.

    جوشانده‌ی پوست درخت سه پستان برای رفع سوهاضمه و کاهش تب موثر است.

    میوه سه پستان دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و محافظ کبد است.

    میوه رسیده سه پستان دارای مقدار زیادی ویتامین است. به همین دلیل برای تقویت و رشد مو مفید است.

    سه پستان از قدیم با تخم مرو، به دانه و بارهنگ که آنها نیز دارای موسیلاژ هستند، به نام چهار تخمه به عنوان ضدسرفه و برای نرم کردن سینه مصرف سنتی داشته است.

    خواص طبی سه پستان

    ۱- نرم کننده سینه است.
    ۲- سرفه را برطرف می کند.
    ۳- سه پستان گلودرد را التیام می بخشد.
    ۴- آنهائی که مبتلا به «سوزش مجرای ادرار» هستند با خوردن سه پستان بهبود می یابند.
    ۵- سه پستان ضد کرم معده و روده است.
    ۶- ناراحتی ها و دردهای مجاری ادرار را برطرف می کند.
    ۷- گرفتگی صدا را رفع می کند.
    ۸- در قدیم آوازه خوان ها برای نرم کردن صدا و خوش صدا شدن از سه پستان استفاده می کردند.
    ۹- بیماری دستگاه تنفسی را برطرف می کند.
    ۱۰- جوشانده پوست درخت، دردهای روده را تسکین می دهد.
    ۱۱- جوشانده پوست درخت، تب را پائین می آورد و باعث هضم غذا می شود.
    ۱۲- برای التیام بخشیدن به زخم ها، له کرده برگ های درخت سه پستان را روی زخم ها بگذارید.
    ۱۳- سه پستان مسهل خوبی برای گرم مزاج ها است.
    ۱۴- جوشانده ریشه درخت، مسهل است.
    ۱۵۔ جوشانده پوست درخت سه پستان تقویت کننده بدن است.
    ۱۶- برای سر باز کردن دمل، سه پستان را با شیره خرما بجوشانید و روی دمل بگذارید.
    ۱۷۔ سه پستان برای برطرف کردن سردرد مفید است.
    ۱۸- برای از بین بردن ورم و التهاب، پوست درخت سه پستان را در آب خیس کرده و روی قسمت متورم بگذارید به جای پوست درخت از له شده برگ های درخت نیز می توان استفاده کرد.
    ۱۹- سه پستان برای تمیز کردن «دستگاه گوارش» مفید است. معمولا سه پستان را همراه با عناب در آب خیس کرده و مصرف می کنند.

عوارض جانبی سه پستان

مصرف زیاد سه پستان مضر معده است و کبد را ضعیف میکند، لذا سرد مزاجها باید با برگ گل سرخ و سایرین با عناب بخورند.

سه پستان چون سرد است برای سرد مزاج ها مناسب نیست و این اشخاص در صورت استفاده باید آن را با برگ گل سرخ بخورند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *