داروهای گیاهیعطارباشی و طب سنتینسخه های گیاهی

نوشیدنی چای ماته و خواص آن

چای ماته یک نوشیدنی شناخته شده است که به طور گسترده‌ای توسط مردم آمریکای جنوبی مصرف می‌شود. این چای از برگ‌های خشک‌شدۀ درخت یربا ماته (Ilex paraguariensis) تهیه می‌شود که بومیِ آمریکای جنوبی می‌باشد. این درخت در کشورهای برزیل، آرژانتین، اروگوئه و پاراگوئه یافت می‌شود. چای ماته به‌عنوان یک نوشیدنی دارویی برای قرن‌ها توسط بومیان قارۀ آمریکا مورد استفاده قرار می‌گرفته است. این چای در اروپا، ایالات‌متحده و سایر کشورها در حال محبوب شدن است، و این به دلیل داشتن اثرات تحریک‌کننده و فواید مختلف می‌باشد.

چای ماته

ارزش غذایی

چای ماته منبع خوبی از پلی‌فنول‌ها، گزانتین‌ها و ساپونین‌ها می‌باشد. این چای مواد معدنی مختلفی نظیر روی، کرومیوم، پتاسیم، مس، آلومینیوم، آهن، منگنز و نیکل را در خود جای داده است. چای ماته همچنین حاوی ویتامین‌های ث، ب۱ و ب۲ می‌باشد.

خواص چای ماته

در ادامه به بررسی خواص این چای میپردازیم. با گیاه یاب همراه باشید.

خواص آنتی‌اکسیدانی

چای ماته حاوی آنتی‌اکسیدان‌های مختلفی است که بر اساس تحقیقات می‌توانند استرس اکسیداتیو – که باعث افزایش خطر آسیب کبدی می‌شود – را کاهش دهند. این چای همچنین استرس نیتروساتیو که به DNA آسیب می‌رساند و باعث مرگ سلول‌ها می‌شود را کاهش می‌دهد.

تقویت توانایی شناختی

ترکیبات فعال این چای می‌توانند حافظه، توجه و تمرکز را بهبود ببخشند. آنتی‌اکسیدان‌های چای ماته می‌توانند از رسوب پلاک در مغز جلوگیری کرده و اثرات آلزایمر و زوال عقل را خنثی کنند.

بهبود هضم

ترکیبات خاص موجود در چای ماته نظیر گزانتین‌ها می‌توانند به آرامش عضلات کمک کرده و در نتیجه هضم را بهبود ببخشند. مصرف این چای به ویژه اگر از مشکلات گوارشی نظیر یبوست، نفخ و گرفتگی رنج می‌برید، می‌تواند مفید باشد.

سایر فواید

  • تقویت سلامتی قلب و عروق
  • خواص ضدالتهابی
  • پیشگیری از سرطان
  • درمان دیابت
  • کاهش چاقی
  • تقویت استخوان‌ها
  • افزایش گردش خون
  • تقویت سیستم ایمنی بدن

طرز تهیه چای ماته

روش سنتی برای تهیۀ این چای ریختن آب داغ بر روی برگ‌های خشک‌شدۀ درخت یربا ماته در حالی که درون یک کدوی قلیایی قرار دارند می‌باشد. این روش چندین بار تکرار می‌شود و سپس چای بدست آمده درون کدوی قلیایی و با یک نیِ فلزی سرو می‌شود.

عوارض جانبی

اگرچه این چای فواید فراوانی دارد، اما همانند بسیاری از گیاهان دارویی، مصرف زیاد آن می‌تواند با برخی عوارض جانبی همراه باشد.

  • قلب: از آنجایی که این چای محتوای کافئین بالایی دارد، مصرف زیادش می‌تواند سلامت قلب را تهدید کند.
  • سرطان: هیدروکربن‌های آروماتیک چندحلقه‌ای (PAHs) با افزایش خطر سرطان پیوند خورده‌اند. مهم است که در فرآیند تهیۀ چای ماته مطمئن شوید که این چای توسط این مواد (PAHs) آلوده نشود.
  • زنان باردار و کودکان: چای ماته برای زنان باردار و کودکان امن نمی‌باشد. مصرف این چای برای زنان شیرده نیز پیشنهاد نمی‌شود.
  • کبد: مصرف درازمدت و زیاد چای ماته ممکن است اثرات منفی‌ای بر روی عملکرد کبد داشته باشد و به بروز بیماری کبد منجر شود.

به طور کلی باید این چای را در مقادیر کم تا متوسط مصرف کنید تا بتوانید به درستی از فواید آن بهره‌مند شوید. همچنین قبل از اضافه کردن این چای به رژیم‌غذایی‌تان، حتما با پزشک خود مشورت کنید.

منبع: گیاه یاب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *