داروهای گیاهیعطارباشی و طب سنتینسخه های گیاهی

با خواص سقز شیره‌ی دارویی بیشتر آشنا شویم

در منابع طب سنتی آمده است، اوایل فصل پاییز در تنه درخت بنه (پسته وحشی) شکافی ایجاد شده و صمغی به رنگ سبز روشن و چسبناک از آن خارج می شود. این صمغ یا شیره‌ی غلیظ را در فارسی سقز می گویند که خواص درمانی و صنعتی بسیاری دارد. درخت سقز به ارتفاع دو تا هفت متر است و اغلب در مناطق کوهستانی استان‌های کردستان، کرمانشاه، ایلام و کهگیلویه و بویراحمد می‌روید. عمر درخت سقز طولانی است و در بعضی از مناطق ایران درخت‌هایی با عمر ۱۵۰۰ سال نیز بافت می شود. قسمت‌های مورد استفاده درخت سقز، میوه برگ، صمغ و گل‌های گیاه است. در ادامه به بررسی خواص سقز میپردازیم. لطفا با عطارباشی همراه باشید.

خواص سقز

طبیعت: طبع تازه آن گرم و خشک است.

خواص سقز

*بوعلی سینا از سقز برای درمان برخی از بیماری‌های گوارشی استفاده می‌کرده است. شیره سقز به عنوان یک مسهل و ملین درمان کننده یبوست و مقوی معده است.

*جویدن سقز باعث افزایش ترشحات بزاق شده و از میزان اسید دهان می‌کاهد، به این ترتیب بوی بد دهان را رفع کرده و از پوسیدگی دندان پیشگیری می‌کند.

*جویدن سقز به تسکین دردهای مفصلی و روماتیسمی کمک می‌کند و برای آسم برونشیت مفید است.

*سقز یک آنتی بیوتیک گیاهی محسوب می‌شود و ضد باکتری های زخم معده و اثنی عشر است.

*مخلوط سقز با روغن زیتون، ورم و ترک پوست و خارش بدن را رفع می‌کند.

*جویدن سقز به هضم غذا کمک می‌کند و اشتهاآور است.

*مصرف شیره خام سقز در ناشتا موجب دفع سنگ کلیه می شود.

*جویدن سقز به افرادی که دچار خشکی دهان هستند توصیه می شود.

*برای نرم کردن سینه و تسکین دردهای ریوی، پودر سقز میل کنید.

*مالیدن شیره سقر روی زخم‌ها به التیام آن‌ها کمک می‌کند.

*مخلوط سقز با عسل و عصاره آلوئه‌ورا در التیام زخم‌های دیابتی موثر است.

*سقز تقویت کننده چشم‌هاست. به این منظور سقز را باید بخارپز استفاده کنید.

کاربرد صنعتی سقز

از سقز در ساخت آدامس، چسب، لاک، رنگ و داروسازی استفاده می‌شود. همچنین کلوفان خام موجود در این صمغ به عنوان حجیم کننده و پر کننده در ساخت آهار کاغذ، چسب و از مشتقات آن در روغن‌های معدنی، مرکب چاپ روزنامه‌ها، محلول‌های چسبی، روغن‌های کابل، مایع جوشکاری، کف پوش، تهیه رزینات فلزی، صنایع کاغذهای اختصاصی، رنگ‌های سرامیکی و … کاربرد دارد. برای تهیه آدامس طبیعی از سقز باید تصفیه و ترکیبات روغنی و غیرخوراکی آن حذف شود که این فرآیند باید تحت نظر متخصصان مربوط و در شرایط بهداشتی انجام شود.

مضرات سقز: زیاده‌روی در خوردن میوه بنه و سقز باعث زخم شدن دهان می‌شود.

منبع: مجله نیک و نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *