داروهای گیاهیعطارباشی و طب سنتی

خواص بادمجان

کليات گياه شناسي

اين گياه که بعربي بادنجان ناميده مي شود گياهي است يكساله و داراي ساقه نسبتا ضخيم و پوشيده از

کرك .ارتفاع ساقه آن تا 70 سانتيمتر مي رسد . برگهاي آن بيضي شكل با نوك باريك و گلهاي آن بنفش رنگ

است . ميوه اين گياه دراز و باريك و يا گرد ، برنگهاي بنفش، سياه ، زرد و سفيد ديده مي شود .

بادمجان متعلق به خانواده سيب زميني است از زمانهاي بسيار قديم در هند کشت مي شده است و از آنجا

به نقاط ديگر جهان راه يافته است . چين از قرن نهم هجري شروع به کشت و زرع آن کرد . تجار انگليسي

اين گياه را در قرن هفدهم ميلادي از گينه ودر انگلستان کردند و آن را بنام کدوي گينه اي مي ناميدند .

بادمجان در تمام مدت سال وجود دارد و در آمريكا ، ايالات فلوريدا ، تگزاس ، لويزيانا و نيوجرسي بيشتر

محصول بدمجان آمريكا را کشت مي کنند .

ترکيبات شيميايي:

همانطور که در جدول زير ديده مي شود بادمجان داراي ويتامين هاي A.B.C و مواد معدني زيادي است .

در صد گرم بادمجان مواد زير موجود است.

انرژي 30 کالري

آب 92 گرم

پروتئین 3/1 گرم

چربی 2 گرم

نشاسته  6/4 گرم

کلسيم 12 ميلي گرم

فسفر 15 ميلي گرم

گوگرد 15 ميلي گرم

منيزيم 12 ميلي گرم

پتاسيم 220 ميلي گرم

آهن 7 میلی گرم

سديم 3 ميلي گرم

منگنز 2 میلی گرم

روی 3 میلی گرم

مس 1 میلی گرم

ید 2 میلی گرم

بتاکاروتن 5 واحد بین المللی

ویتامین ب1  5 میلی گرم

ویتامین ب2  5 میلی گرم

ویتامین ب3  7 میلی گرم

ويتامين ث 5 ميلي گرم

خواص داروئي:

از نظر طب قديم بادمجان گرم و خيلي خشك است . بادمجان بر خلاف آنچه که عوام اعتقاد دارند که بي بو و

خاصيت است داراي خواص زيادي است . مهمترين خاصيت آن کم کالري بودن آن است که غذاي بسيار

خوبي براي کساني است که مي خواهند وزن کم کنند زيرا داراي ويتامين و مواد معدني نيز مي باشد .

1)بادمجان را حتما بايد بحالت کاملا رسيده مصرف کرد زيرا خام آن طعم تلخ دارد و در آنهائي كه آسم و

برونشيت دارند باعث تحريك اين بيماريها مي شود.

2)بادمجان اثر نرم کننده و مدر دارد .

3)بادمجان بعلت درا بودن آهن در رفع کم خوني داروي موثري است .

4)بادمجان را مي توان براي از بين بردن ورم و التهاب روي عضو ملتهب گذاشت .

5)دانه بادمجان ايجاد يبوست مي کند .

6)ريشه بادمجان و شاخه هاي خشك شده و برگهاي آن اثر بند آورنده خون را دراست و قابض بوده و مي

توان در آن براي درمان احتلام بانه و انواع خونريزيها استفاده کرد.

7)بادمجان پادزهر خوبي براي مسموميت هاي حاصل از خوردن قارچ سمي است .

8)خوردن بادمجان گرفتگي رگها را باز مي کند و شخص را از خطر سكته قلبي محفوظ مي دارد .

9)بادمجان برطرف کننده يبوست است .

10 )برگها و پوست سياه بادمجان را اگر بجوشانند اين جوشانده درمان اسهال خوني است .

11 )جوشانده ريشه بادمجان درمان بيماري آسم است.

12 )بادمجان مقوي معده است .

13 )آب زردرنگي که در موقع نمك زدن و گذاشتن بادمجان از آن خارج مي شود براي خشك کردن عرق دست

و پا بهترين دارو است و اشخاصي که دست و پايشان مرتب عرق مي کند بايد دست و پاي خود را با آن چند

بار در روز بشويند تا از شر اين مرض آسوده شوند.

14 )اگر بادمجان را بسوزانند و خاکستر آن را با سرآه خمير کنند و به زگيل بمالند زگيل کنده خواهد شد .

15 ) از بادمجان مي توان به عنوان مسكن براي تسكين در استخوان شكسته و ضرب خورده استفاده کرد

بدين طريق که بايد بادمجان را در فر بگذاريد که نيم پز شود و سپسآب آنرا با فشار بگيريد و بعد بمقدر نصف

اين مقدر آب به آن شكر قهوه اي اضافه کنيد آن را هم بزنيد و بنوشيد

16 )با تحقيقاتي که جديدا روي موشهاي آزمايشگاهي انجام شده نتيجه گرفته اند که بادمجان داراي يك ماده

ضد تشنج است که در درمان بيماري صرع اثر بسيار خوبي دارد . بنابراين اشخاصي که تشنج دارند و يا مبتلا

به اين بيماري مي باشند بهتر است که از بادمجان استفاده کنند.

طرز استفاده:

بادمجان داراي آلكالوئيدي بنام سولانين

و مسموميت کند . بنابراين براي طبخ بادمجان بايد ابتدا اين ماده را از بادمجان خارج کرد و بهترين طرز پخت

است که خانم هاي ايراني درست مي کنند . يعني بادمجان را بايد پوست کند و سپس ورقه ورقه نمود و

لابلاي آن را نمك پاشيد تا آب آن که زرد رنگ و محتوي سولانين است خارج شود ، سپس آن را فشار داده و

پخت .

البته بهترين طريقه پخت بادمجان آب پز کردن و يا پختن در فر است زيرا سرخ شده آن سنگين شده و براي

معده هاي ضعيف مناسب نيست .

مضرات :

بادمجان با همه خواصي که گفته شد نبايد مورد استفاده اشخاصي كه بواسير و يا درد چشم دارند قرار گيرد

زيرا بيماري آنها را تشديد مي کند . اينگونه اشخاص اگر مي خواهند بادمجان بخورند بهتر است آن را با

گوشت و روغن و يا سرکه بپزند و بخورند .

 

مجله سلامتی عطارباشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *