طرز تهیه آبگوشت با گندم و گوشت ماهیچه گوسفندی
آبگوشت یا دیزی یکی از غذاهای سنتی ایران یا شاید سنتیترین غذای ایرانی است، طوری که هر غیر ایرانی و گردشگری در سفر به ایران قبل یا بعد از قرمه سبزی حتما با این غذا آشنا میشود. برای درست کردن آبگوشت از گوشت و دنبه گوسفند، گوجه فرنگی و حبوباتی مثل نخود و لوبیا، همینطور پیاز و سیبزمینی استفاده میشود. خوردن آبگوشت در دو مرحله انجام میشود؛ در مرحله اول آب آن با تکههای نان خشک مخلوط میشود (به این کار ترید یا تلیت گفته میشود) و بقیه مواد آن با گوشتکوب خوب کوبیده شده (در این حالت به آن گوشت کوبیده میگویند) و همراه نان تازه، پیاز، سبزی خوردن یا ترشی خورده میشود. این غذای اصیل ایرانی انواع مختلفی دارد مثل آبگوشت بزباش که در آن سبزی به کار میرود و شباهت زیادی به قرمهسبزی آبدار دارد، آبگوشت کشک، آبگوشت بلغور و آبگوشت گندم که این مطلب به طرز تهیه آن اختصاص دارد.
مواد لازم برای تهیه آبگوشت گندم
- گوشت ماهیچه گوسفندی: ۷۵۰ گرم (۵۰۰ گرم گوشت و ۲۵۰ گرم استخوان)
- دنبه (چربی گوسفند): بین ۵۰ تا ۱۰۰ گرم
- لوبیا سفید: نصف پیمانه
- نخود: نصف پیمانه
- گندم: نصف پیمانه
- لیمو عمانی: ۳ عدد
- روغن: ۴ قاشق سوپخوری
- پیاز: ۲ عدد
- گوجه فرنگی: ۳ تا ۴ عدد
- سیب زمینی: ۲ عدد (متوسط)
- رب گوجه فرنگی: ۳ قاشق غذاخوری
- سیر خام: ۳ حبه
- زردچوبه: ۱ قاشق مرباخوری
- فلفل و نمک: به میزان لازم
طرز تهیه آبگوشت گندم
نخود و لوبیا را از شب قبل خیس کرده، دو تا سه بار آب آن را عوض کنید تا به اصطلاح نفخ آن گرفته شود.
گوشت، دنبه، گوجه فرنگی، نخود و لبیا و گندم را داخل قابلمه بریزید و ۵ برابر حجم مواد به آن آب اضافه کنید. سپس سیر و پیاز را از وسط دو نیم کرده و داخل قابلمه بیاندازید.
در قابلمه را ببندید و شعله را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید، سپس کف را با قاشق از روی سطح آب بردارید.
به مواد داخل قابلمه زردچوبه و فلفل اضافه کنید، در قابلمه را بگذارید و اجازه دهید گوشت و حبوبات با شعله ملایم بپزد. آبگوشت باید آرام آرام پخته شود.
بعد از ۲ تا ۳ ساعت که مواد خوب پخت، سیب زمینیها را نصف کرده و همراه لیموعمانی ها داخل آبگوشت میاندازیم.
گوجه فرنگی نصف شده، رب گوجه فرنگی و ادویهجات را اضافه میکنیم و میگذاریم ۱ تا ۲ ساعت دیگر آرام بپزد.
آبگوشت گندم شما حاضر است. برای تهیه گوشت کوبیده، استخوان و آب را جدا کنید و مواد را خوب بکوبید اما پیشنهاد ما این است که آبگوشت گندم را شبیه سوپ میل کنید تا گندمها را خوب زیر دندان خود حس کنید!