داروهای گیاهیشربت و دمنوشعطارباشی و طب سنتی

آشنایی با دمنوش‌های گیاهی با طبع سرد

فصل تابستان فصل گرماست و بسیاری از انسان‌ها در این فصل دچار گرما‌زدگی یا گرگرفتگی می‌شوند‌. یکی از راه‌های خنک کردن، مصرف نوشیدنی‌های خنک‌کننده است که دمای بدن را پایین می‌آورند‌. خنک کردن بدن از طریق مصرف غذاهای خوراکی نیز امکان‌پذیر است‌. بر طبق یافته‌های طب سنتی چین‌، برخی از چای‌ها و گیاهان خاصیت خنک‌کنندگی دارند. آن‌ها حرارت درونی را پایین می‌آورند، برای خنک کردن بدن در تابستان مفید هستند و التهاب بدن را هم کاهش می‌دهند. در ادامه به برخی از این خنک‌کننده‌ها اشاره می‌کنیم.

دمنوش‌های گیاهی با طبع سرد

چای سفید

چای سفید، که در بین چای‌ها از همه کمتر اکسیده شده است، طبیعت سردی دارد و برای تابستان توصیه می‌شود. این چای بسیار سبک و نشاط‌ آور است.

چای سبز

چای سبز هم یکی دیگر از چای‌های خنک‌کننده است، زیرا اکسیداسیون پایینی دارد. در طب سنتی چینی، از این چای برای رفع حرارت و گرمازدگی استفاده می‌شود. دمنوش گیاهی چای سبز عطش را کاهش و تولید مایعات بدن را افزایش می‌دهد و این یعنی اینکه بدن از طریق عرق، بیشتر خنک می‌شود.

دمنوش گیاهی نعنا فلفلی

نعنا فلفلی بسیار خنک است و می‌توانید از آن برای تهیه‌ی انواع نوشیدنی‌های گرم و سرد استفاده کنید. اگر از برگ‌های خشک آن استفاده می‌کنید، آن را در آب جوش بیاندازید تا خواص آن آزاد شوند و اگر از برگ‌های تازه‌ی آن استفاده می‌کنید، قبل از آنکه آن را در آب (سرد یا گرم) بیاندازید، آن را نصف کنید تا خواص خنک‌کنندگی آن آزاد شود.

دمنوش برگ سدر

یکی از انواع دمنوش گیاهی با طبع سرد‌، دمنوش برگ سدر است‌. برگ سدر خواص خنک‌کنندگی دارد و به همین دلیل، این دمنوش گیاهی نوشیدنی مناسبی برای اواخر بهار تا پاییز است. در طب سنتی چین، بعد از عرق زیاد ناشی از گرمای تابستان، از این دمنوش استفاده می‌شود.

خاکشیر

خاکشیر جزو نوشیدنی‌های خنک‌کننده‌ی گیاهی است که به شکل خودرو در دامنه‌ی کوه‌ها و صحراها رشد می‌کند. خاکشیر دارای اسید استئاریک و … است. همچنین، برای رفع التهاب زخم‌ها‌، باز شدن صدا و از بین رفتن کهیر از خاکشیر استفاده می‌شود.

بیدمشک

بیدمشک گیاهی از خانواده‌ی بید‌هاست. بیدمشک دستگاه گوارش را تقویت می‌کند و بالا برنده‌ی اشتهاست. همچنین، ناراحتی‌های عصبی را درمان می‌کند و بهبود می‌بخشد.

عرق کاسنی

کاسنی، بهترین تصفیه‌کننده‌ی خون است‌. عرق کاسنی خنک‌کننده‌ی بدن و برگ آن مقوی اعصاب است‌. کاسنی بیماری‌های کبدی را بر‌طرف می‌کند‌.

شربت سکنجبین

این شربت دارای طبیعت سرد و خنک و به «صفرابر» مشهور است‌. ترکیب شربت سکنجبین و خیار رنده شده برای رفع تشنگی و التهاب ناشی از گرما بسیار فوق العاده است.

سایر دمنوش‌های گیاهی خنک‌کننده

گل داوودی طبیعت سردی دارد و دمنوش آن برای روزهای گرم تابستان مناسب است.
بابونه هم همچون گل داوودی دارای خواص خنک‌کنندگی است و به عنوان یک ضد التهاب از آن استفاده می‌شود.
دانه‌های سنا برای خنک کردن حرارت گاز معده و کبد مفید هستند. آن‌ها برای تابستان بسیار مناسب هستند، زیرا گرما و خشکی این فصل می‌تواند باعث یبوست شود.
نکته

برای افزایش خاصیت خنک‌کنندگی همه‌ی این گیاهان، ابتدا آن‌ها را در آب جوش خیس کنید. سپس، کمی یخ به آن اضافه کنید یا آن را چند ساعت در یخچال بگذارید. بعد از آن، از نوشیدن این نوشیدنی خنک تابستانی، که اثرات خنک‌کنندگی داخلی هم دارد، لذت ببرید.

منبع: مجله نیک و نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *