خواص یونجه

کليات گياه شناسي

يونجه گياهي است علفي و چند ساله که ارتفاع آن تا يك متر ميرسد برگهاي آن داراي سه برگچه مي باشد برگچه ها

تيز، سبز رنگ و بيضي شكل است .

گلهاي يونجه بشكل سبز و برنگ بنفش تيره يا آبي روشن است ميوه يونجه مانند صدف بوده و دانه داخل ميوه مانند لو

کوچكتر از آن مي باشد .

يونجه ريشه اي بسيار عميق دارد و ريشه آن تا سه متر بداخل زمين نفوذ مي کند و بنابراين منبع ويتامين ها و مواد معدنی

است که از خاك مي گيرد .

يونجه از زمانهاي بسيار قديم در ايران کشت مي شده است و در حدود پنج قرن قبل از ميلاد مسيح از ياران به يونان برد

در قرن هفتم بعد از ميلاد به اروپا راه يافت . يونجه در ايران در مناطق مرکزي و جنوبي به مقدر بسيار زياد کشت مي ش

زنبور عسل گل يونجه را دوست درد واز آن شهد زيادي بدست مي آورد و تبديل به عسل مي کند .

پرورش اين گياه در قديم براي تهيه علوفه چهارپايان بوده ولي در حال خاضر بعلت درا بودن مواد مغذي به مصرف غذايي

رسد .

ترکيبات شيميايي:

يونجه سرشار از ويتامين هاي A,C,E,K و همچنين داراي کميلاز که انزيم مخصوص هضم مواد نشاسته اي است مي باشد

آنزيم هاي بسياري در يونجه يافت مي شود بعنوان مثال مي توان از امولسين ،اينورتاز ، و پكتياز نام برد .

يونجه داراي حدود 20 %پروتئين مي باشد پروتئين هاي موجود در يونجه عبارتند از :

ليزين ،آرژنين ، هيستيدين ، آدنين ، فنيل آلانين ،آسپاراژين و سيستين . يونجه داراي اسيد فسفريك نيز هست

يونجه همچنين داراي منيزيوم ، آهن و مقدر جزئي ارسنيك و سيليس است

بنابراين يونجه از نظر مواد غذايي بسيار قوي است و غذاي خوبي براي انسان و حيوانات است .

خواص داروئي:

يونجه از نظر طب قديم ايران گرم است . البته تاره آن گرم و تر و خشك شده آن گرم و خشك است

1)يونجه از نظر اينكه داراي بسياري از مواد معدني مي باشد شيره آن براي بچه هايي که در حال رشد هستند و اسخو

محكمي ندارند بسيار مفيد است . حتي امروزه پودر اين گياه را در داروخانه ها مي فروشند که آنرا مي توان براي بچه ها

خوار مصرف کرد .

براي تهيه شيره يونجه بايد مقدر 300 گرم يونجه را در يك ليتر آب ريخت و آن را جوشانيد تا مقدر آب آن به نصف تقليل يابد

آن را صاف کرده و مقدار کمي عسل به آن اضافه کنيد که بصورت شربت درآيد . مقدر مصرف براي طافال 200 گرم در روز اس

براي اطفال شيرخوار حدود 50 گرم يم باشد آه مي توان به شير آنها اضافه نمود .

اشخاص بزرگسال هم براي بالا بردن انرژي مي توانند از اين شيره استفاده کنند

2) يونجه رابصورت تازه و يا جوانه آنها رابا سالاد ميل کنيد . جوانه يونجه را بصورت بسته بندي شده مي توانيد از سوپر مارکت

خريدري کنيد .

3)يونجه ملين است

4)يونجه دو برابر اسفناج آهن دارد بنابراين خونساز است و براي کسانيكه به کم خوني مبتلا هستند مفيد است

5)يونجه بعلت دارا بودن آهن براي درمان بيماری راشيتيسم بكار مي رود.

6)عوارض آمبود ويتامين ث با خوردن يونجه از بين ميرود.

7)يونجه تازه در بسياري از کشورها مانند چين و روسيه و آمريكا به مقدر زياد بجاري اسفناج مصرف مي شود

8)يونجه را در داروخانه ها و فروشگاههاي گياهان دارويي و يا برخي از داروخانه ها بصورت پودر ، کپسول و قرص بفروش

رسانند . مقدرمصرف آن سه قرص در روز است

9)با همه مزايايي که يونجه درد در خوردن تازه آن نبايد زياده روي کرد زيرا بسيار نفاخ است و حتي حيواناتي که به مقدار

آن مي خورند بعلت گاز زياد ممكن است تلف شوند

10 )ضماد پخته يونجه را اگر روزي چند بار روي اعضايي که رعضه دارند بگذاريد آنها را شفا مي دهد

11 )تخم يونجه قاعده آور است و براي اين منظور تخم يونجه را بصورت دم کرده مصرف کنيد

12)دم کرده يونجه درمان اسهال است

13)براي نرم کردن سينه و تسكين سرفه روزي 2-3فنجان دم کرده تخم يونجه را مصرف کنيد.

14 )براي درمان لقوه و رعشه تخم يونجه را در روغن زيتون بريزيد و مدت يك هفته جلوي آفتاب بگذاريد سپس آن را صاف آن

روزي چند قاشق از آن را بخوريد و همچنين روي اعضايي که رعشه دارند بماليد.

15 )يونجه حاوي مقادیر زيادي ويتامين است . کوبيده آن زخم را بسرعت اليتام داده و از خونريزي جلوگيري مي کند .

 

مضرات :

مضرات خاصي براي آن بيان نشده است .

 

مجله سلامتی عطارباشی


نویسنده مطلب:




پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.