عطارباشی و طب سنتی

خواص زعفران

Saffron-properties

کليات گياه شناسي

زعفران گياهي است پايا با ارتفاع تقريبا 30 سانتيمتر که داراي برگهاي دراز و سبز مانند تره است . ساقه زير

زميني آن از دو پياز تشكيل می شود . اين پيازها سخت و مدور و گوشتدار و پوشدهاز غشاء هاي نازك قهو

هاي رنگ مي باشد . گلهاي زعفران ارغواني ، منظم و شامل لوله اي دراز است که به سه گلبرگ و

کاسبرگ منتهي مي شود .

زعفران خيلي مرغوب قسمت کلاله گل يعني قسمت انتهايي خامه است و ميله خامه ، زعفران درجه دو و

نامرغوب را تشكيل مي دهد .

برداشت زعفران بدين ترتيب است که قسمت کلاله هر گل را بر ميدارند و بين کاغذ قرار مي دهند تا خشك

شود و سپس بسته بندي مي کنند . استندارد زعفران که در فرانسه صورت گرفته است اعلام می دارد که

بايد 50 عدد از الياف زعفران بيشتر از 277 گرم وزن داشته باشد و در صد رطوبت آن 13 درصد باشد .

همچنين هر ميلي گرم آن بايد بتواند 700 سانتيمتر مكعب آب را بطور محسوس رنگي کند .

ترکيبات شيميايي:

زعفران داراي مواد چرب ، املا معدني ف موسيلاژو اسانسهاي فراوان مي باشد .رنگ زعفران مربوط به

ماده اي بنام آروسين است که در آن وجود دارد پياز زعفران سمي است و مصرف يبشاز حد آن براي

حيوانات کشنده است .

خواص داروئي:

زعفران از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است . مهمترين خاصيت زعفران که از قديم الايام از آن استفاده می

شده است درمان افسردگي مي باشد . اين خاصيت مهم حتي در شعر شاعران نیز انعكاس يافته است .

شاهد آن شعر خاقاني است که مي گويد :

 

گر کسي را زعفران شايد فزايد گو فزاي

چون تو با غم خو گرفتي زعفران کس مخور

زعفران داراي بويي قوي و طعم تلخ مي باشد :

1)خوردن چاي زعفران باعث هضم غذا مي شود

2)اثر مسكن درد دارد

3) قاعده آور است .

4)باعث تحريك اعصاب مي شود.

5)زعفران خون سازاست و گردش خون را آسان مي سازد

6)مصرف زعفران خونريزيهاي بعد از زايمان را از بين مي برد .

7)قواي جنسي را تقويت مي کند

8)کبد را تصفيه وقوي مي سازد

9)سرفه را رفع و اثر مفيد روي درمان برونشيت دارد

10 )کليه و مثانه را پاك مي آند

11 )آرام بخشو خواب آرو است

12 )زعفران ضد تشنج است

13 )گاز معده را برطرف مي کند

14 )ادرار آور است

15 )و اگر بالاخره مي خواهيد هميشه شاد و خندان باشيد زعفران بخوريد

16 )فرمول قديمي زعفران براي تنظيم عادت ماهيانه خانم ها و بازآردن قاعدگي سال هاست که بكار مي رود

و اثر بسيار مفيدي دارد

تارتارات آهن و پتاسيم 5 گرم

گرد زعفران  5 گرم

پودر دارچين 2 گرم

از اين مخلوط چهار بار در روز استفاده کنيد .

طرز استفاده:

از زعفران مي توان به شكل هاي مختلف استفاده کرد

دم کرده زعفران يا چاي زعفران

2گرم زعفران را در يك ليتر آب جوش ريخته و بمدت نيم ساعت روي آتشب سيار ملايم بگذاريد تا دم بكشد .

تنطور زعفران

يك گرم زعفران را سائيده و با 10 گرم الكل سفيد 80 درجه مخلوط کرده و در شيشه ريخته و در آن را ببنديد .

اين شيشه رادر جاي تاريكي گذاشته و هر روزه آن را تكان دهيد پساز دو هفته آن را صاف آرده و از آن استفاده

کنيد .

گرد زعفران

زعفران را در فر با حرارت 25 درجه سانتيگرد خشك کرده و سپسآسياب کنيد و از الك خيلي ريز در کنيد تا

گرد نرمي بدست آيد .

مضرات :

چون زعفران بر روي سيستم توليد مثل اثر دارد بنابراين زنان حامله بايد از خوردن آن احتراز کنند زيرا ممكن

است باعث سقط جنين مي شود . خوردن زياد زعفران براي کليه ها مضر است . اشتها را کم مي کند و

ايجاد سردرد مي کند و باعث اختلال حواس مي شود .

زعفران را بايد در شيشه هاي دربسته و دور از نور نگهداري کرد زيرا عطر و رنگ خود را در اثر نور از دست مي دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *