خواص دارویی گیاه زنیان
گیاه زنیان (Ajwain) در طبقهبندی گیاهان دارویی قرار میگیرد و ارتفاع آن به طور معمول بین ۲۰ تا ۵۰ سانتیمتر میباشد. این گیاه معطر بوده و بومی کشورهای ایران و هند میباشد. میتوان از زنیان و میوههای آن در مصارف آشپزی و همچنین از روغن عصارۀ آن در نسخههای طبسنتی استفاده کرد. در این مطلب به بررسی خواص گیاه زنیان میپردازیم. لطفا با عطارباشی همراه باشید.
هضم بهتر
زنیان حاوی مقادیر زیادی تیمول است؛ این ترکیب ترشح اسید معده را تحریک میکند و سرعت هضم مواد غذایی را افزایش میدهد، از این گیاه برای درمان سوء هاضمه، نفخ، تهوع و کاهش درد کولیک در نوزادان استفاده میشود.
کمک به لاغری
زنیان با افزایش سوخت و ساز بدن نقش موثری در کاهش وزن دارد.
تسکین سردرد
استنشاق بخار دمنوش زنیان احتقان بینی و سردرد را کاهش میدهد و به درمان سرما خوردگی و سردردهای ناشی از آن کمک شایانی میکند.
درمان حالت تهوع
نوشیدن دمنوش زنیان و همچنین استنشاق بخار آن برای درمان حالت تهوع بسیار موثر است، زنیان خاصیت ضد باکتری دارد بنابراین عفونتهای میکروبی در معده را از بین میبرد.
تسکین درد دندان
زنیان برای درمان درد دندان بسیار مفید است، غرغره کردن دهان با دمنوش زنیان موجب بهبود سلامت دهان و دندان میشود، تیمول موجود در زنیان ضد باکتری است، خطر پوسیدگی دندان را کاهش میدهد و از بیماریهای لثه جلوگیری میکند.
بهبود دیابت با گیاه زنیان
زنیان تاثیر بسزایی در بهبود دیابت دارد برای این منظور مبتلایان به دیابت باید یک قاشق چای خوری دانه زنیان را در یک لیوان شیر مخلوط و ۳۰ روز آن را میل کنند.
طرز تهیه دمنوش زنیان
برای تهیه دمنوش زنیان باید ۲۰ گرم از دانههای زنیان را در یک لیتر آب جوش بریزید و بگذارید ۱۰ دقیقه دَم بکشد؛ پس از هر وعده غذایی یک فنجان از این دمنوش را بنوشید.
موارد منع مصرف دمنوش زنیان
زنیان باعث انقباض رحم میشود، بنابراین زنان باردار باید از مصرف آن خوددداری کنند؛ همچنین بهتر است زنیان در دوران شیردهی نیز استفاده نشود؛ زنیان در بهبود آنزیمهای کبدی موثر است با این حال، احتمال تشدید برخی از انواع بیماریهای کبدی با مصرف این گیاه وجود دارد.
این گیاه ممکن است سرعت لخته شدن خون را کاهش و خطر خونریزی را افزایش دهد، بنابراین بهتر است ۲ هفته پیش از جراحی استفاده از آن را متوقف کنید.