خواص آب دوغ خیار، غذایی سنتی
آب دوغ خیار یکی از غذاهای سنتی ایران و از بهترین غذاهای فصل گرماست كه به راحتی هضم میشود و به دلیل طبع خنكی كه دارد، عطش را رفع میكند و از خستگی و رخوت ناشی از گرمی هوا میكاهد. این غذا از تركیب ماست یا دوغ، خیار رنده شده، گردو، كشمش، انواع سبزیهای تازه مانند ریحان، ترخون، نعناع و نان تهیه میشود و میتوان آن را به عنوان نهار یا عصرانه میل کرد. با طرز تهیهی این غذای کامل و خوشمزه و خواص آن آشنا شوید.
مواد تشکیل دهنده: ماست،آب،خیار،نعناع خشک یا ترخون،کشمش و گردو،نان سنگک خشک شده
ماست منبع غنی کلسیم
ماست یکی از پرمصرفترین محصولات لبنی است که نقش مهمی در تامین کلسیم و پروتئین مورد نیاز بدن دارد، به خصوص که هضم آن آسانتر از شیر است و برای افرادی که به لاکتوز شیر حساسیت دارند، جایگزین مناسبی است.
تخمیر باکتریهای ماست باعث جذب آسان پروتئینها در بدن میشود، به این دلیل پروتئینهای ماست را پروتئینهای پیش هضم شده مینامند. ماست همچنین با تقویت باکتریهای مفید روده و خنثیسازی برخی ترکیبات مضر صفراوی، از تحریک جدار رودهها و احتمال بروز تومور روده میکاهد. کلسیم موجود در ماست نیز موجب رشد بیرویهی سلولهای پوششی رودهی بزرگ و جذب بهتر برخی مواد غذایی میشود. همچنین مصرف روزانهی ۲۵۰ میلیلیتر ماست سبب کاهش تعداد قارچها و مخمرهای بیماریزا در دستگاه تناسلی زنان شده و شیوع عفونت ناشی از این ارگانیزمها را کاهش میدهد. ماست کاهشدهندهی کلسترول خون، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سندرم رودهی تحریکپذیر است و نوع کم چرب آن باعث چربیسوزی و کاهش وزن میشود.
خیار، خنککنندهی کبد
خیار در طب سنتی دارای مزاج سرد و تر است و حرارت و التهابات بدن، صفرا و خون، زردی و حرارت کبد را کاهش میدهد. همچنین باعث کاهش تشنگی میشود و مدر است.
کشمش، مفید برای استخوانها
انگور میوهای سرشار از پتاسیم است، اما باید بدانید انگور خشک که ما آن را به نام کشمش میشناسیم، پتاسیم بیشتری دارد به این دلیل توصیه میشود افراد دارای فشار خون بالا به جای هر شیرینکنندهای از کشمش استفاده کنند. خاصیت آنتیاکسیدانی این میوهی خشک مغذی از تخریب سلولی جلوگیری میکند و در سلامت استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان نقش مهمی دارد، به همین دلیل مصرف آن برای زنان پیش از یائسگی بسیار مفید است. کشمش منبع خوب هورمون استروژن، آهن، پتاسیم، کلسیم، فیبر و انواع ویتامینهاست. البته یادتان باشد نباید در مصرف آن زیاده روی کرد، زیرا انرژی زیاد آن میتواند باعث اضافه وزن شود.
گردوی پرخاصیت
مغز گردو یکی از مقویترین دانههای گیاهی و سرشار از ویتامینهایی مانند اسید فولیک، نیاسین و املاح معدنی مانند فسفر، پتاسیم، منیزیم و پروتئین است. فسفر موجود در گردو با فسفر موجود در ماهی و تخممرغ برابری میکند.
مغز گردو از جمله مغزهای چرب است، اما خوردن آن کلسترول خون را کاهش داده و در نتیجه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کم میکند. همچنین حاوی مقدار زیادی اسید چرب امگا۳ است و مصرف آن بینایی، پوست، مو، ناخن، اعصاب و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند.
خواص آب دوغ خیار
آب دوغ خیار غذایی مناسب صفراوی مزاجان است، زیرا عطش درونی آنها را از بین میبرد و دمای بدنشان را کاهش میدهد.
كشمش و گردوی آن بهترین گزینه برای مزهدار كردن این غذاست و مفید برای رشد هوشی كودكان و نیرودهندهی سالمندان است.
توصیه میشود نان مصرف شده در این غذا، نان خشک و سبوسدار یا نان جو خشک باشد.
مصرف این غذای مغذی در وعدهی ناهار میتواند انرژی از دست رفته بدن را تامین كند.
مصرف این غذا به دلیل دارا بودن منیزیم به رفع بیخوابیهای شبانه كمك میكند.
این غذا را در وعدهی ناهار میل کرده و و در مصرفش زیادهروی نکنید.
بهتر است این غذا را در ظرف سفالی لعابدار (سرامیكی) تهیه كنید.
مصرف ماست و خیار به طور مداوم در سرد مزاجان موجب چاقی میشود.
این غذای سنتی اشتها را باز میكند و به راحتی هضم میشود.
بهتر است ماست مصرفیتان از نوع کم چرب باشد.
از خستگی و رخوت ناشی از گرمی هوا میکاهد.
کاهشدهندهی تعداد اسپرم در سرد مزاجان است.
برای مبتلایان به بیماهای ناشی از سردی مضر است.
اگر فشار خون دارید، به این غذا نمک اضافه نکنید.
نعناع،تسکین دهندهی دردها
نعناع یک گیاه خنککننده و مسکن دردهاست. اگر دچار دندان درد، دردهای عضلانی، ضربه یا پیچ خوردگی شدید، فقط کافی است چند قطره از افشرهی خوراکی نعناع را روی محل درد بمالید و ماساژ دهید. این کار را چند بار تکرار کنید تا بهبود بیابید.
نعناع همچنین ضد التهاب قوی است و درد را کاهش میدهد. بوی خوش و فرح بخش آن نیز حالت تهوع و سردرد را به راحتی از بین میبرد. همچنین دارای ویژگیهای آنتی باکتریال است و میتواند به کاهش التهاب در مجرای تنفسی کمک کند. رایحهی قوی نعناع میتواند بینی، گلو و ریهها را در هنگام احساس احتقان و تنگی نفس پاکسازی کند.