داروهای گیاهیعطارباشی و طب سنتینسخه های گیاهی

خواص دارویی درخت توس یا غان

غان یا توس درختی بسیار زیبا است که ارتفاع آن تا ۳۰ متر می رسد . عمر آن دراز و حدود ۱۰۰ سال است . این درخت بومی در قسمت های بالای نیم کره شمالی (اروپا ، آمریکای شمالی ) وجود دارد . در ایران این درخت بصورت خودرو در جنگل های چالوس می روید .

برگ های درخت توس بشکل لوزی ، نوک تیز و دندانه داراست  . میوه آن بصورت شاتوت دراز می باشد که نر آن در پائیز  و ماده آن در بهار ظاهر می شود . پوست تنه این درخت سفید رنگ بوده که در سن بیست سالگی بصورت نوارهایی شبیه کاغذ از آن جدا می شود .

برگ و پوست تنه و شیره این درخت  مصرف طبی درد .

ترکیبات شیمیایی:

پوست و برگ درخت توس دارای یک ماده شیمیایی بنام بتولین Betulin بمقدر حدود ۱۴% می باشد .

خواص داروئی:

برگ و پوست درخت توس از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .

الف : خواص آب یا شیره درخت توس

  • بعنوان کمپرس برای از بین بردن لکه های پوستی و بیماریهای پوستی استفاده می شود.
  • ناراحتی های مثانه و ورم آنرا ازبین می برد.
  • بهترین داروی نقرس است .

ب : خواص برگ و پوست درخت توس

  • تصفیه کننده خون است .
  • تب بر است .
  • عرق آور می باشد .داروی مفیدی برای گریپ و سرمخوردگی است .
  • دستگاه هاضمه را تقویت می کند و برای هضم غذا مفید می باشد.
  • سرگیجه و سردرد را برطرف می کند.
  • دردهای رماتیسم و نقرس رار فع می کند .
  • کسانیکه پایشان عرق می کند باید هر روز پاها را در جوشانده برگ و پوست درخت توس قرار دهند .
  • جوشانده آنرا می توان برای شست و شوی زخم ها بکار برد.
  • اگزما را برطرف می کند برای این کار جوشانده پوست و یا برگ درخت توس را روی زخم ها بمالید.

طرز استفاده:

شیره یا آب درخت نوغان : مصرف درمانی زیادی دردو طبق نظر اطبای قدیم برای اکثر امراض مفید است . از شیره درخت غان نوعی شراب نیز تهیه می شود . برای تهیه این شراب به شیره درخت غان مقدایر عسل یا شکر و کمی مخمر اضافه کرده و می گذارند بمدت یکماه تخمیر شود .

این شراب طعمی مطبوع و تر وشیرین دارد .

جوشانده برگ درخت توس : مقدر ۲۰۰ گرم برگ و جوانه درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید آرام بجوشد تا حجم آن به نصف تقلیل یابد . مقدر مصرف این جوشانده یک فنجان و نیم ساعت قبل از هر غذا است

دم کرده : مقدر ۵۰ گرم برگ و جوانه درخت را در یک لیتر آب جوش ریخته و بمدت نیم ساعت دم کنید . مقدر مصرف این دم کرده هم مانند جوشانده سه فنجان در روز است .
مضرات :
مضرات خاصی برای آن بیان نشده است .

منبع: پارسی طب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *