روغن آمله ، معجزه ای برای پوست و مو
یکی دیگر از روغنهایی که برای تقویت موی سر و صورت از قدیم مورد استفاده قرار میگرفته، روغن آمله است. آمله، آملا و یا آملج همگی نام های میوه ای هستند که در جنگلهای مرطوب هندوستان و در نواحی از سیستان و بلوچستان میروید این میوه دارای مقادیر زیادی ویتامین ث بوده و شکلی شبیه آلو دارد. میوه این درخت ترش مزه و بی ریشه و سنگین وزن و زرد رنگ و تازه باشد و اگر خشک است فاسد نشده باشد. طبیعت آن سرد و خشک است. از میوه آمله روغنی تهیه میشود که هندیها در تمامی مراسم های ویژه مذهبی خود برای تقویت موی سر و صورت استفاده میکنند که باعث تیرگی و درخشندگی موهای سر و صورت نیز میشود، در ایران قدیم و دوران صفویه نیز برای تقویت سبیل و ریش از روغن آمله استفاده میشده.
خواص درمانی روغن آمله :
• تقویت پیاز موی سر و صورت
• پیشگیری از سفیدی زودرس موهای سر و صورت
• ضد خشکی، شوره و پوسته پوسته شدن سر
• تقویت، حالت دهنده و نرم کننده موهای خشک
روش مصرف روغن آمله :
تقویت، حالت دهنده و نرم کننده موهای خشک: در صورتی که پوست سر و همچنین موهای خشکی دارید هر شب چند قطره روغن را داخل کف دست ریخته و موها و پوست سر را ماساژ داده و روز بعد سر را شستشو کنید، این عمل هم باعث نرم شدن، تقویت و از بین رفتن خشکی و پوسته پوسته شدن سر خواهد شد.
تقویت ریش و سبیل: ابتدا محل را شستشو کرده و سپس با روغن محلهای مورد نظر را چرب کرده و ماساژ دهید.
نکته مهم!!
• پیشگیری از سفیدی زودرس موهای سر و صورت: استفاده مداوم از روغن آمله (آملا) در جهت پیشگیری از سفیدی و همچنین تیرگی و درخشندگی موهای سر و صورت بسیار مؤثر خواهد بود.
خواص درمانى روغن آمله:
شبها روغن آمله را بر سر بماليد.روغن آمله موها را بسيار قوى و تار مو را سالم و طويل مىكند و از زود سفيد شدن موها جلوگيرى مىنمايد.
حكيم شفايى در کتاب خود در مورد روغن آمله چنین مینویسد:
موى را سياه كند و قوى بگرداند.
روغن آمله براى سياه شدن مو به كار مىرود و بيشتر مانع ريختن و كمك به روييدن مو مىنمايد.
کاربردها و داروشناسی آمله در مطالعات جدید
علی رغم استفاده گسترده آمله در روشهای درمانی سنتی، آزمایشات بالینی کمی وجود دارد. خواص آنتی اکسیدان عمده خواصی که به این گیاه اختصاص دارد به عملکرد قوی آنتی اکسیدانی آن نسبت داده میشود.
محتوای اسکوربیک اسید میوه، تقریباً ۱ گرم در ۱۰۰ میلی لیتر از آب میوه تازه شناسایی شده و مقدار ۴۵% تا ۷۰% فعالیت آنتی اکسیدانی داشته است. روند تهیه فرآورده از میوه آمله در آیورودا، میزان اسکوربیک اسید آن را ۳ برابر میکند و غلظت پلی فنلها را افزایش میدهد. در این روش پودر میوه خشک با آب میوه تازه آمله به مدت چند ساعت ترکیب میشود و سپس، ترکیب خشک شده و دوباره پودر می شود. این کار تا ۲۱ بار تکرار و موجب سودمندی غذایی میوهها میشود.