تغذیه و تناسب اندامنکته های تغذیه ایویتامین و مواد معدنی

ویتامین C برای جلوگیری از عفونت‌های میکروبی و ویروسی

ويتامين، مكمل ضروري مواد غذايي اصلي است. تغذيه‌ی كامل و حاوي مواد غذايي گوناگون شامل تمام ويتامين‌ها به مقدار كافي است. اسيد اسكوربيك يا ويتامينC  يك ويتامين محلول در  آب  است كه به چندين شكل  وجود دارد. كمبود ويتامينباعث اسكوربوت، كم‌خوني، تأخير در بهبودي زخم و يا ناقص بودن التيام زخم و كاهش مقاومت نسبت به عفونت مي‌شود. مقدار مصرف توصيه شده ويتامينبراي بزرگسالان در حدود ۴۵  ميلي‌گرم در روز است (براي زنان باردار و شيرده مقدار بيشتري توصيه شده است.)

فواید سلامتی ویتامینC:

  • اين ويتامين در درمان سرماخوردگي و پيشگيري از ابتلاي به آن مؤثر است. در صورت دريافت مقادير بالاي ويتامينريه‌ها عملكرد بهتري خواهند داشت. همچنين اين ويتامين از ابتلا به انواع بسياري از عفونت‌هاي ميكروبي و ويروسي جلوگيري مي‌كند. طبق مطالعات به عمل آمده بعضي از بيماري‌هاي عفوني مانند سرماخوردگي، سينه‌پهلو، مننژيت، تب رماتيسمي، سل، ديفتري و پروستات به وسيله‌ی اين ويتامين بهبود مي‌يابد.
  • ويتامينبه عنوان يك داروي طبيعي براي قلب محسوب مي‌شود.
  • این ويتامين به حفاظت از شريان‌ها كمك مي‌كند. اين ويتامين موجب استحكام ديواره‌ی رگ‌ها مي‌شود. تحقيقات نشان داده است كه كمبود ويتاميندر بدن، سختي ديواره‌ی رگ‌ها و گاهي دريچه‌هاي قلب را به دنبال دارد .
  • ويتامينتحت شرايط ناراحتي روحي و عصبي سريع‌تر مصرف مي‌شود. بنابراين اين ويتامين در افرادي كه بيشتر تحت فشار روحي و عصبي هستند با سرعت بيشتري استفاده مي‌شود.
  • اين ويتامين موجب پايين آمدن فشار خون بالا مي‌شود.
  • ويتامين Cاز بروز خستگي بدن نيز جلوگيري  مي‌كند.
  • ويتامين C براي توليد هورمون‌هاي جنسي لازم است.
  • ويتامين C دفاع طبيعي و توان ايمني بدن را تقويت مي‌كند. اين ويتامين بر روي سلول‌هاي سرباز دستگاه ايمني بدن تأثير بسزايي دارد. نتايج تحقيقات انجام شده نشان مي‌دهد كه حتي كمبود جزيي ويتامينC  باعث ضعف در سيستم ايمني بدن مي‌شود.
  • ويتامين C براي تشكيل كلاژن (كه براي رشد و ترميم سلول‌هاي بدن بسيار اهميت دارد)، لثه‌ها، رگ‌هاي خوني، استخوان‌ها و دندان‌ها نقش مهمي ايفا مي‌كند.
  • ويتامينبه جذب آهن در بدن كمك مي كند. همچنين ميزان جذب آهن را در بدن افزايش مي‌دهد.
  • در پايين آمدن ميزان كلسترول خون (چربي خون) مؤثر است. مصرف ويتامين C به ميزان معيني مي‌تواند موجب افزايش كلسترول خوب(HDL)  و ضد انسداد شريان‌ها شود كه در نتيجه ميزان كلسترول زيان آور LDL كه موجب آسيب شريان‌ها مي‌گردد، كاهش مي‌يابد. ويتامين C همانند ويتامين E  با جلوگيري از تبديل كلسترول زيان‌آور (LDL) كه به ديواره‌ی رگ‌ها مي‌چسبد شريان‌ها را جوان نگاه مي‌دارد.
  • اين ويتامين به عنوان پيشگيري از بروز مرگ ناگهاني و غير منتظره نوزادان به ظاهر سالم (كه غالبا بين سه هفته تا پنج ماهگي كودك اتفاق مي‌افتد) توصيه شده است.
  • ويتامين C زخم، سوختگي و خونريزي لثه‌ها را التيام مي بخشد و از ابتلا به بيماري اسكوربوت (خونريزي لثه) جلوگيري مي‌كند.
  • اين ويتامين به عنوان يك آنتي‌اكسيدان عمل کرده و ممكن است از طريق احيا کردن نيتريت‌ها، از تشكيل نيتروز آمين‌هاي سرطان‌زا جلوگيري كند؛ مصرف ميوه و سبزيجات سرشار از ويتامينبا كاهش بروز برخي سرطان‌ها ارتباط دارد. بر اساس بررسي‌هاي انجام شده توسط كارشناسان سرطان از دانشگاه كاليفرنياي بركلي، نسبت ابتلا به سرطان، به ويژه سرطان‌هاي معده، مري، لوزالمعده، حفره‌ی دهان و احتمالا دهانه‌ی رحم، روده‌ی بزرگ و سينه در افرادي كه همواره بيشترين ميزان ويتامينمصرف مي‌كنند تقريبا نصف كساني است كه مقدار كمي از اين ويتامين را دريافت مي‌نمايند.
  • ويتامين C باعث افزايش طول عمر مي‌شود.
  • ويتامين C در سم‌زدايي، دفع داروها و تركيبات دارويي و شيميايي نقش دارد. ثابت شده است كه ويتامين C مي‌تواند از مواد شيميايي موجود در هوا كه به داخل بدن راه مي‌يابند، جلوگيري كرده و آن را از بين ببرد. همچنين اين ويتامين براي از بين بردن مسموميت حاصل از سرب و برم مؤثر است.
  • ويتامين C احتمال بروز ناگهاني لخته در سياهرگ‌ها را كمتر مي‌كند.
  • اين ويتامين پس از عمل جراحي،بهبودي را سريع‌تر مي‌نمايد.
  • اين ويتامين به عنوان ملين عمل مي‌كند.
  • ويتاميناثر بسياري از مواد حساسيت‌زا  را كم مي‌كند و ميزان  هيستامين خون را كنترل مي‌نمايد.
  • در چند مطالعه‌ی بزرگ مشخص شد كه مصرف روزانه‌ی ۵ تا ۱۰ گرم ويتامين C در افراد سالم به مدت چند سال هيچ گونه عوارض جانبي، به جز چند مورد تهوع، شلي مدفوع و اسهال نداشته است. البته ناگفته نماند گزارش‌هايي مبني بر مصرف مقدار فراوان ويتامين C و افزايش خطر توليد سنگ‌هاي كليوي نيز وجود دارد.

منابع طبيعي ويتامين C:

ويتامين C در بيشتر سبزيجات تازه و برگ سبز آنها به ويژه اسفناج، انواع گل كلم، كلم فندقي، كلم سبز، گوجه فرنگي، انواع ترب، پياز،نخود‌فرنگي، برگ چغندر، مارچوبه، آووكادو، برگ شلغم، فلفل تازه وشيرين، فلفل سياه و انواع مركبات مانند پرتقال، ليموترش و شيرين، گريپ فروت، نارنگي، انگور فرنگي سياه، توت فرنگي، تمشك، آناناس، خرمالو، كيوي و بيشتر ميوه‌هاي گرمسيري يافت مي‌شود. اين ويتامين در اثر پختن زياد ضايع مي‌شود. به طور کلي با مصرف ميوه و سبزي كه سرشار از ويتامين C است (حداقل ۵ نوبت در روز) مي‌توانيد به مقادير بالاي اين ويتامين كه لازمه‌ی پيشگيري از بروز بيماري‌هاي مزمن مانند آب مرواريد و سرطان است، دست يابيد.

منبع: مجله نیک و نو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *