تغذیه و تناسب اندامنکته های تغذیه ایویتامین و مواد معدنی

خواص ماهی تیلاپیا و فواید آن برای سلامتی

نام تیلاپیا در مورد طیف گسترده‌ای از ماهی ها که بیش از صد گونه هستند به‌کار می‌رود. اما در حقیقت تیلاپیا یک نوع از ماهی سیچلد است که یکی از متنوع‌ترین گونه‌های ماهی در جهان میباشد. این ماهی‌ها طی سال‌های اخیر اهمیت بیشتری یافته‌اند و اکنون از جایگاه پنجم محبوبیت و مصرف در آمریکا برخوردارند. این ماهی سبک و سفید بوده و پرورش آن نیز آسان است، قیمت مناسبی دارد و طعم غیرمعمول «ماهی» که بسیاری از مردم در مورد غذاهای دریایی دوست ندارند را نیز نمی‌دهد. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که در حال حاضر اهمیت ماهی تیلاپیا به صورت روزافزون بوده و احتمالا به زودی به اصلی‌ترین محصول دریایی قرن معاصر از نظر مصارف انسانی تبدیل خواهد شد. این ماهی کوچک به طور معمول عمر کوتاهی داشته و میزان جیوۀ موجود در بدن آن نیز نسبت به ماهی‌های دیگر کمتر است. پایین بودن سطح جیوه در بدن این ماهی یکی از اصلی‌ترین دلایلی است که موجب می‌شود تا مردم به سوی مصرف این ماهی خوشمزه سوق پیدا کنند.

ماهی تیلاپیا

به گزارش عطارباشی به نقل از «ارگانیک فکتس» به عنوان یک مادۀ غذایی، ماهی تیلاپیا بسیار باارزش است، اما تا حدودی بحث های مختلفی نیز در مورد این ماهی وجود دارد. این ماهی ها جانورانی هستند که کثیف خوارند و از مواد سمی و کثیفی های موجود در آب تغذیه می کنند. این مسئله از نظر زیست محیطی مفید است چراکه آن ها آب را تصفیه کرده و هدر رفتن اکسیژن را کاهش می دهند. اما از دیدگاه آشپزی، این موضوع چندان جالب به نظر نمی رسد. شما باید تیلاپیا را تنها از منابع معتبر تهیه کنید که این ماهی ها را در محیط های تمیز و سالم نگهداری می کنند. آن ها می توانند در انواع غذاها و سوپ ها استفاده شوند و از آنجایی که در سراسر جهان شناخته شده اند، در جنبه های مختلف آشپزی تبدیل به بخشی از غذاهای فرهنگی شده اند. بیایید نگاه دقیقتری به برخی از فواید تغذیه ای تیلاپیا داشته باشیم که آن را به یک عنصر مهم در رژیم غذایی ما تبدیل کرده است.

ارزش غذایی ماهی تیلاپیا

ماهی تیلاپیا به خاطر خواص بسیاری که دارد به عنوان یک غذای دریایی کاملا مغذی شناخته می شود، ویتامین ها و مواد معدنی آن شامل مقدار قابل توجه ای از پروتئین، اسید چرب امگا ۳، سلنیوم، فسفر، پتاسیم، ویتامین B۱۲، نیاسین، ویتامین B۶ و اسید پانتوتنیک می شود. در بخش زیر می توانید توضیح دقیق تری از مزایای سلامتی تیلاپیا را مطالعه کنید.

رشد و نمو

یکی از مهمترین فواید تیلاپیا محتوای پروتئینی چشمگیر آن است که بیش از ۱۵ درصد نیاز روزانه ی ما را در یک وعده تامین میکند. پروتئین بخش مهمی از رژیم غذایی ما است، به خصوص پروتئین حیوانی، زیرا آنزیم های موجود در آن می توانند به اسیدهای آمینه کامپوزیتی تجزیه شده و دوباره به پروتئین های قابل استفاده در بدن انسان تبدیل شوند.

کاهش وزن

برخلاف بسیاری از محصولات حیوانی دیگر، ماهی تیلاپیا دارای پروتئین بالا و مقدار کمی کالری و چربی است. پس مصرف آن در عین حال که تمام مواد مغذی بدن را تامین می کند مقدار کالری بسیار پایینی دارد. این ماهی اغلب به عنوان یک گزینه ی غذایی برای افرادی پیشنهاد می شود که می خواهند بدون گرسنگی کشیدن در رژیم های طاقت فرسا وزن کم کنند.

سلامت استخوان

یکی از مهمترین مواد معدنی موجود در تیلاپیا، فسفر است که یک ماده ی معدنی ضروری برای سلامت انسان به شمار می آید، زیرا بخش مهمی از رشد و نموی مواد استخوانی را تشکیل می دهد. فسفر همچنین عنصری ضروری برای نگهداری دندان ها و ناخن ها بوده که آن ها را قوی و با دوام و پایدار نگه می دارد. فسفر می تواند به جلوگیری از پوکی استخوان کمک کند. این بیماری معمولا اغلب افراد با بالارفتن سن به آن مبتلا می شوند، باعث کاهش تراکم مواد معدنی استخوان می شود.

ماهی تیلاپیا

جلوگیری از سرطان پروستات

مانند بسیاری از گونه های ماهی، تیلاپیا نیز دارای مقدار بسیار بالای سلنیوم است. مزایای سلامتی سلنیوم چشمگیر هستند و این ماده یک آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آآید. مطالعات انجام شده ارتباط مستقیم مصرف سلنیوم با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات و همچنین بیماری های مختلف قلبی را نشان می دهند.

سلامت قلب

تیلاپیا منبع غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ می باشد که به طور مستقیم با کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید در سیستم قلبی عروقی انسان ارتباط دارد. اسیدهای چرب امگا ۳ تاثیر عصاره ی اسیدهای چرب امگا ۶ را خنثی می کنند. به طور کلی، وجود سطح بالایی از کلسترول LDL (کلسترول مضر) در ماهی خطرناک است، اما مطالعات نشان داده اند که در تیلاپیا اثرات مفید اسیدهای چرب امگا ۳ بیش از خطرات وجود اسیدهای چرب امگا ۶ هستند.

سلامت مغز

پتاسیم و اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در تیلاپیا، به تقویت قدرت مغز و افزایش عملکرد عصبی مرتبط هستند. پتاسیم سطح اکسیژن را در مغز افزایش می دهد و برای تعادل نسبی مایع خاصی که واکنش عصبی و رسوب مواد مغذی را در قسمت های مناسب بدن، از جمله مغز، تسهیل می کند، بسیار ضروری است.

هشدار

همانطور که قبلا نیز ذکر شد، از آنجایی که ماهی تیلاپیا تمایل برای پاکسازی سموم در زیستگاه خود دارد، برخی از این سموم می توانند در بدن آن ها جذب شوند. بنابراین، تیلاپیا را از شیلات های دولتی و یا از مناطقی خریداری کنید که در آنها  قوانین سختگیرانه کیفیت ماهیان دنبال می شود. همچنین، از آنجایی که مقدار قابل توجهی از اسیدهای چرب امگا ۶ در آن وجود دارد، افراد مبتلا به بیماری های قلبی باید در مورد مصرف بیش از حد تیلاپیا مراقب باشند. با رعایت این نکات می توانید با خیال راحت از طعم این غذای کوچک و خوشمزه لذت ببرید!

تیم ترجمۀ گیاه یاب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *