تغذیه و تناسب اندامنکته های تغذیه ای

نکات تغذیه ای برای بیماران سرطانی

امروز قصد داریم به مهمترین توصیه‌ها برای تغذیه بیماران سرطانی بپردازیم، لطفا با عطارباشی همراه باشید.

تغذیه بیماران سرطانی

تغذیه بیماران سرطانی

-نوشیدنی‌های پرپروتئین و پرکالری مثل میلک شیک‌ها و نوشیدنی‌های تغذیه‌ای بنوشید.

-سعی کنید غذاهای پرکالری و پرپروتئین را در هر وعده یا میان وعده میل کنید.

-وقتی بیشترین احساس گرسنگی را دارید بزرگترین وعده غذایی را بخورید.

-غذاهای مورد علاقه خود را هر زمان دوست داشتید میل کنید. به عنوان مثال غذاهای مخصوص صبحانه را در صورت تمایل در هنگام شام بخورید.

-به جای سه وعده غذایی حجیم، چندین وعده کوچک مصرف کنید.

-به طور مداوم و براساس برنامه منظم غذا میل کنید و منتظر گرسنگی نمانید.

-به طور مثال اگر در هنگام صبحانه بیشتر گرسنه هستید، وعده صبحانه را اصلی‌ترین وعده قرار دهید.

-قبل وعده غذایی یک ورزش سبک یا پیاده روی انجام دهید تا اشتهایتان افزایش یابد.

-بیشتر مایعات را در بین وعده‌های غذایی بخورید. نوشیدن مایعات همراه غذا ممکن است در شما احساس سیری زیاد ایجاد کند.

-شکلات مغذی را امتحان کنید.

-همیشه بخصوص مواقعی که بیرون از منزل هستید، مقداری خوراکی مثل کشمش و آجیل همراه داشته باشید.

فعالیت بدنی را فراموش نکنید

فعالیت بدنی فواید زیادی دارد. به شما کمک می‌کند تا توده عضلانی و استخوانی، قدرت و توان خود را حفظ کنید. همچنین به کاهش افسردگی، استرس، خستگی، تهوع و یبوست کمک می کند. فعالیت بدنی می تواند اشتهای شما را بهبود بخشد. بنابراین اگر تاکنون ورزش نکرده‌اید، با پزشک خود درباره برنامه‌ریزی برای حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت متوسط ورزشی، مثل پیاده‌روی، در ۵ روز یا بیشتر در هفته صحبت کنید.

اگر پزشک شما موافق بود از میزان کم (۵ تا ۱۰ دقیقه در روز) شروع کنید و با افزایش توان برای رسیدن به هدف ۳۰ دقیقه کار کنید. به بدن خود گوش کنید و هرزمان که نیاز دارید استراحت کنید. اکنون زمان فشار آوردن به خودتان برای ورزش نیست. اگر نمی توانید ۵ روز در هفته ورزش کنید، هرچه می‌توانید و در زمانی که توان دارید ورزش کنید.

کاهش وزن

بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان کاهش وزن را تجربه می کنند. این مساله ممکن است به دلیل تغییراتی که خود بیماری سرطان در بدن ایجاد می کند بروز کند اما عوارض درمان‌های ضدسرطان هم می‌توانند آن را تشدید کنند. کاهش وزن ممکن است به دلیل کاهش دریافت غذا به دلیل استرس، افسردگی و… هم ایجاد شود که توانایی بیمار را برای تهیه ومیل او را برای مصرف کاهش می‌دهند. کاهش وزن گاه به دلیل از دست دادن آب بدن می باشد از دست دادن آب بدن به ویژه در صورت اسهال و استفراغ اتفاق می‌افتد که نیاز به پیگیری جدی دارد.

کاهش وزن قدرت سیستم ایمنی بدن را کاهش داده و احتمال ابتلا به عفونت و قدرت مقابله در برابر سرطان را در بیمار کاهش می‌دهد. عملکرد بسیاری از ارگان‌های بدن از جمله قلب، کلیه و کبد با کاهش وزن ناخواسته، کاهش می‌یابد. بنابراین در صورتی که وزنتان کاهش یافته به دلیل از دست دادن آب نیست، از پزشک خود بخواهید که شما را به یک متخصص تغذیه ارجاع دهد.

تغذیه بیماران سرطانی

مشکلات بلع

سرطان و درمان‌های آن‌گاه می تواند مشکل بلع ایجاد کند. اگر شما مشکل بلع دارید، غذاهای نرم یا مایع را امتحان کنید. ممکن است بلع مایعات غلیظ برای شما راحت تر از مایعات رقیق باشد. اگر شما قادر به خوردن غذاهای معمول برای تامین نیازهای تغذیه‌ای خود نیستید، نوشیدنی‌های پرکالری و پر پروتئین بنوشید.

پزشک شما ممکن است شما را به یک گفتار درمانگر ارجاع دهد. گفتار درمان متخصصی است که می‌تواند به شما بلغ آسان‌تر را آموزش دهد و اینکه چگونه گیر کردن غذا یا سرفه را در زمان خوردن آشامیدن کاهش دهید.

توصیه‌های مهم

-اگر بخشی از زبان یا فک شما برداشته شده است، از پزشک خود بخواهید شما را به یک گفتار درمان ارجاع دهد.

-از دستورات متخصص گفتار درمانی خود برای روش‌های خاص خوردن پیروی کنید.

-اگر در زمان خوردن سرفه کرده و غذا در گلویتان گیر کرد، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید، بخصوص اگر تب دارید.

-وعده‌های کوچک و مکرر غذایی بخورید.

-اگر قادر به خوردن غذای کافی برای تامین نیازهاییتان نیستید، از نوشیدنی‌های تغذیه ای استفاده کنید.

-غذای خود را در مخلوط کن یا غذاساز خرد یا پوره کنید.

-غذاها را با قاشق میل کنید. استفاده از چنگال کنترل را مشکل می کند.

-هر روز ۶ تا ۸ لیوان مایعات ولرم بنوشید.

-مایعات را تا غلظتی که بلع آن ساده شود، غلیظ کنید.

-مایعات داغ یا خیلی سرد ننوشید.

-این محصولات غلیظ کننده را امتحان کنید:

-اگر رژیم مایع صاف شده برای شما تجویز شده است، این موارد را امتحان کنید:

-از غلات برنجی کودکان (سرلاک با پایه برنج) برای ساخت محصولات خیلی غلیظ استفاده کنید.

آرد و نشاسته ذرت: از آن‌ها برای غلیظ کردن مایعات استفاده کنید. توجه کنید که آن‌ها باید قبل مصرف پخته شوند.

ژلاتین: از آن برای کمک به خودن کیک‌ها، شیرینی‌ها، بسکویت‌ها، ساندویچ‌ها، آب میوه‌ها و دیگر غذاهای سرد استفاده کنید. یک قاشق غذاخوری ژلاتین سرد بدون طعم را با دو لیوان مایعات داغ هم بزنید تا حل شود و آن را روی غذا بریزید. اجازه دهید غذا خیس شود.

از پوره سبزیجات و سیب زمینی در سوپ‌ها استفاده کنید. می توانید از انواع آماده آن‌ها استفاده کنید. به یاد داشته باشید که این‌ها طعم غذا را تغییر می‌دهند.

از تغلیظ کننده‌های آماده تجاری براساس دستورالعمل روی آن استفاده کنید.

قهوه، چای، نوشیدنی‌های غیرالکی، مکمل‌های تغذیه ای مایع، بستنی یخی، شربت، آب گوشت و سوپ‌های شیررقیق.

منبع: کلیک‌سلامت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *