داروهای گیاهیعطارباشی و طب سنتینسخه های گیاهی

خواص درمانی و ویژگی های گیاه کرسنه

در طبیعت گیاهانی هستند که شاید تا به امروز نامشان را نشنیده و از خواص درمانی آنها بی اطلاع باشید. کرسنه یا گاودانه یکی از این گیاهان ناشناخته است. در اینجا خواص درمانی این گیاه را برایتان آورده ایم. با عطارباشی همراه باشید.

گیاه شناسی

کرسنه گیاهی از دسته‌ی بقولات است که دانه اش را گاودانه گویند، یکی از قدیمی ترین دانه های مورد استفاده‌ی بشر که منطقه‌ی اصلی آن را مدیترانه می دانند.

در گذشته گیاه کرسنه یا گاودانه به منظور تامین غذای دام کشت می شده، ولی امروزه آن را یک گیاه دارویی پر خاصیت می شناسند. این گیاه کشت آسانی دارد و می تواند در خاک های قلیایی و کم عمق به راحتی رشد کند. کشت این گیاه از سال های قبل در غرب و شمال غرب ایران انجام می شود.

کرسنه دانه ای مدور به اندازه نخودی کوچک با رنگ تیره‌ی مایل به سرخی و زردی است. گاودانه مزه‌ی تلخی دارد و باید این مزه را با روش های خاص از بین برد. این گیاه نام های مختلفی دارد.

در افغانستان به آن مشنگ و در آذربایجان به آن کوروشنه گویند. در کردی کرزن و در ترکیه یورچاک نامیده می شود. همچنین در اسپانیایی یرو، یونان رووی و در انگلیسی به bitter vetch معروف است.

طبیعت: مزاج کرسنه گرم و خشک است.

خواص درمانی کرسنه

– بازکننده و زداینده‌ی خلط بیمار از بدن است.

– محلول آن برای از بین بردن لک های صورت و بدن، کک و مک و جوش های جوانی موثر است.

– رنگ چهره را باز می کند و باعث زیبایی می شود.

– اگر آب پز آن را بر ترک های ناشی از سرما بمالند، خارش را از بین می برد و ترک را خوب می کند.

– ورم و جوش ها به خصوص ورم های سفت شده‌ی سینه را نرم می کند.

– اگر با عسل ترکیب شود، زخم ها را پاک می کند و برای درمان سعفه (کچلی) مفید است.

– خونریزی های شدید را متوقف می کند.

– مسهل و مصرف زیاد آن ادرار آور است.

– اگر آن را در سرکه و آب انگور کهنه ریزند، پیچ روده را تسکین می دهد.

– در ترکیب با آب انگور کهنه، پادزهر نیش مار و گزیده‌ی سگ هار است.

– پخته‌ی آن با عسل برای رفع سرفه‌ی مرطوب و پاکسازی ریه و تنگی نفس مفید است.

– در ترکیب با داروهای مناسب، لثه و دندان را استحکام می بخشد.

– حالت تهوع و استفراغ را تسکین می دهد.

– ناراحتی های کلیوی، یرقان و دردهای طحال را از بین می برد.

– التیام دهنده‌ی شکستگی و کوفتگی اعضای بدن است.

منبع: گیاه یاب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *