خواص گیاه زنبق، در طب سنتی

تاریخچه

گل زنبق را با نام هایی چون سوسن ابیض، دهق، بیخ بنفشه، و سوسن آزاد می شناسند. این گیاه ساقه های متعدد دارد و گل  های آن به رنگ های سفید، زرد، آسمانی، بنفش است. به همین دلیل به آن ایرسا نیز می گویند.

زنبق، رنگین کمان طبیعت

گیاه شناسی

زنبق گیاهی چندساله است که ساقه ی راستی به ارتفاع 30 تا 70 سانتی متر دارد. برگ های آن به رنگ سبز به مات و تیغه مانند به طول 2 تا 3 سانتی متر است و اگر کهنه شود کرم می زند. گل های آن درشت، سفید رنگ و معطر هستند و در قسمت انتهایی ساقه قرار دارند. کاسبرگ های آن در انتها مدور است. گل برگ های آن نیز از نظر طولی برابر کاسبرگ ها هستند.

طبیعت

زنبق از نظر طب قدیم ایران، نسبتا گرم و متعادل است.

مصرف دارویی

مخلوط با روغن زیتون

100 گرم ریزوم خورد شده ی زنبق را با 800 گرم آب مخلوط کرده و بگذارید یک شبانه روز خیس بخورد. سپس آن را بجوشانید تا فقط یک لیوان از آن باقی بماند . بعد آن را صاف کنید و با یک و نیم لیتر روغن زیتون مخلوط کرده و بجوشانید تا تمام آب آن بخار شود. این روغن را در ظرف شیشه ای در بسته نگه داری کنید.

زنبق، رنگین کمان طبیعت

خواص درمانی

  • اگر بر اثر خوردن سیر، پیاز، یا غذاهای دگر دهانتان بدبو شده ، مقداری از ریزوم زنبق را بجوید.
  • برای تسکین دندان درد ، روغن زنبق را با سرکه مخلوط کرده و در دهان مزه مزه کنید.
  • برای برطرف کردن درد سیاتیک دم کرده آن را با عسل مخلوط کرده و بنوشید.
  • روغن زنبق و سرکه صداهای گوش را خاموش کرده و نزله های مزمن را قطع می کند.
  • روغن زنبق علاج تب و لرز است
  • مالیدن روغن زنبق برای رفع سردرد و بی خوابی که در اثر رطوبت باشد مفید است.
  • داروی خوبی برای بیماران ریوی است
  • دردهای عصبی را برطرف می کند.
  • درمان تنگی نفس است
  • رعشه را برطرف می کند.
  • عطش را تسکین می دهد.

زنبق، رنگین کمان طبیعت

منبع: بوعلی دارو


نویسنده مطلب:




One thought on “خواص گیاه زنبق، در طب سنتی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *