خواص اسفناج
کليات گياه شناسي
اسفناج گياه بومی ایران است و از اوائل قرن اول ميلادی کم کم به نقاط دیگر دنيا راه یافت . بطوریکه در تاریخ
مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چين و در قرن دوازدهم در اسپانيا کشت ميشده است . کشت
اسفناج در سال 1806 در آمریکا شروع شد .
اسفناج گياهی است یکساله درای ساقه ای راست به ارتفاع نيم متر که برگهای آن پخن و نرم مثلثی شکل
برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است .
دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پائيزه و بهاره ناميده می شود . اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود
و به اسفناج انگليسی معروف است . نوع پائيزه آن که به خاک بسيار غنی احتياج درد در پائيز کاشته می
شود . گلهای اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد .
اسفناج چون درای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنيا معمول است .
ترکيبات شيميايي:
بسيار غنی است و بنابراین داروی مهمی برای برطرف کردن بيماری پلاگر B اسفناج از نظر داشتن ویتامين 3
در بدن توليد می شود و نشانه های ضعف B است .( پلاگر یک نوع بيماری است که بعلت کمبود ویتامين 3
بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است .)
ضمنا در اسفناج مقدر زیادی آهن ، ید ، لسيتين ، کلروفيل ، کاروتن ، اسيد اگزاليک و اسيد ارسنيک وجود
دارد در صد گرم اسفناج خام مورد زیر موجود است :
انرژي 20 کالري
آب 90 گرم
پروتئين 3 گرم
چربی 3 گرم
مواد نشاسته ای 5/3 گرم
کلسيم 90 ميلي گرم
فسفر 50 ميلي گرم
آهن 2/3 میلی گرم
سديم 70 ميلي گرم
پتاسيم 470 ميلي گرم
ويتامين آ 6000 واحد
ویتامین ب1 1میلی گرم
ویتامین ب2 2 میلی گرم
ویتامین ب3 6 میلی گرم
ويتامين ث 40 ميلي گرم
خواص داروئي:
برگ اسفناج از نظر طب قديم ايران کمي سرد و تر است و برخي عقيده دارند که متعادل است يعني نه سرد
است و نه گرم .
1) برگ اسفناج منبع غني ويتامين C ، B3 ، A و آهن و پتاسيم مي باشد .
2) بدن را قليايي مي کند .
3) خنك کننده است و براي پائين آوردن تب مفيد است .
4) ورم روده آوچك را رفع مي کند .
5)براي ورم ريه مفيد است .
6)ملين است و يبوست را برطرف مي کند .
7)براي لاغر شدن و وزن کم کردن مفيد است .
8) اسفناج بدليل داشتن ماده اي بنام اسپيناسين هضم غذا را تسريع ميکند . اين ماده باعث تحريك معده
و ازدياد ترشحات آن مي شود .
9) خوردن اسفناج در رفع تشنگي موثر است .
10 )براي از بين بردن ورم و درد گلو مفيد است .
11 ) براي رفع سرفه هاي خشك برگ اسفناج را با حو پوست کنده و روغن بادام بپزيد و بخوريد .
12 )آش اسفناج با گشنيز براي سردردهايي که ناشي از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشي است مفيد
مي باشد .
13 )اگر آش اسفناج را ب آب ليمو و سماق و يا آب غوره بخوريد سردردهاي ناشي از اختلال کيسه صفرا را
برطرف مي آند .
14 ) خوردن اسفناج از سطان جلوگيري مي کند مخصوصا در افرادي آه به مصرف الكل و سيگار دست دارند .
15 )حقيقات دانشمندان نشان داده است که اسفناج در پيشگيري سرطان روده بزرگ ، معده ، پروستات
،حنجره و رحم موثر است .
16 )اسفناج کلسترول خون را پائين مي آورد .
17 )بهترين دارو براي کساني است که مبتلا به کم خوني هستند .
18 ) اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تميز مي کند .
19 )ترشحات لوزالمعده را افزايش مي دهد .
20 )اسفناح سبزي مفيد براي تقويت اعصاب است .
21 )اسفناج پته براي رفع بيماري آسم و گرفتگي صدا بسيار موثر است .
22 )رماتيسم و نقرس را درمان مي کند .
)براي زياد کردن شير در مادران شير ده موثر است .
24 ) سابقا نوعي شربت از اسفناج تهيه شد که در معالجه خونريزيها و کم خوني از آن استفاده مي کردند .
25 ) تخم اسفناج ملين و خنك کننده است .
26 )تخم اسفناج براي برطرف کردن ورم کبد و يرقان مفيد است .
27 )اسفناج تعداد گلبولهاي قرمز خون را افزايش مي دهد .
28 ) اسفناج چون داراي کلروفيل است عضلات روده را تحريك کرده و تخليه مدفوع را آسان مي کند .
29 ) اگر کسي مبتلا به حبسالبول يعني بند آمدن ادرار است مي تواند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج اين
ناراحتي را درمان کند . با همان مقدر روغن بادام يا روغن زيتون مخلوط کرده و باو بدهيد .
30 )اسفناج را در سالاد خود بريزيد و ميل کنيد .
مضرات :
اسفناج بعلت داشتن اگزالات براي بيماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهاي کليه و مثانه مناسب نيست ضمنا
آنهائي كه سرد مزاج هستند بايد اسفناج را با ادويه گرم نظير زنجبيل و هل ميل نمايند .
مجله سلامتی عطارباشی