داروهای گیاهیعطارباشی و طب سنتی

خواص اسفناج

کليات گياه شناسي

اسفناج گياه بومی ایران است و از اوائل قرن اول ميلادی کم کم به نقاط دیگر دنيا راه یافت . بطوریکه در تاریخ

مسطور است اسفناج در قرن هفتم در چين و در قرن دوازدهم در اسپانيا کشت ميشده است . کشت

اسفناج در سال 1806 در آمریکا شروع شد .

اسفناج گياهی است یکساله درای ساقه ای راست به ارتفاع نيم متر که برگهای آن پخن و نرم مثلثی شکل

برنگ سبز می باشد . اسفناج نسبت به سرمای زمستان مقاوم است .

دو نوع اسفناج وجود دارد که بنام پائيزه و بهاره ناميده می شود . اسفناج بهاره در فصل بهار کاشته می شود

و به اسفناج انگليسی معروف است . نوع پائيزه آن که به خاک بسيار غنی احتياج درد در پائيز کاشته می

شود . گلهای اسفناج برنگ سبز کمرنگ می باشد .

اسفناج چون درای مواد غذایی فراوانی است کشت آن امروز در تمام نقاط دنيا معمول است .

ترکيبات شيميايي:

بسيار غنی است و بنابراین داروی مهمی برای برطرف کردن بيماری پلاگر B اسفناج از نظر داشتن ویتامين 3

در بدن توليد می شود و نشانه های ضعف B است .( پلاگر یک نوع بيماری است که بعلت کمبود ویتامين 3

بدن ، تشنج ، اختلال در دستگاه هاضمه و بوجود آمدن لکه های قرمز روی بدن است .)

ضمنا در اسفناج مقدر زیادی آهن ، ید ، لسيتين ، کلروفيل ، کاروتن ، اسيد اگزاليک و اسيد ارسنيک وجود

دارد در صد گرم اسفناج خام مورد زیر موجود است :

انرژي 20 کالري

آب 90 گرم

پروتئين 3 گرم

چربی  3 گرم

مواد نشاسته ای  5/3 گرم

کلسيم 90 ميلي گرم

فسفر 50 ميلي گرم

آهن 2/3 میلی گرم

سديم 70 ميلي گرم

پتاسيم 470 ميلي گرم

ويتامين آ 6000 واحد

ویتامین ب1  1میلی گرم

ویتامین ب2  2 میلی گرم

ویتامین ب3  6 میلی گرم

ويتامين ث 40 ميلي گرم

 

خواص داروئي:

برگ اسفناج از نظر طب قديم ايران کمي سرد و تر است و برخي عقيده دارند که متعادل است يعني نه سرد

است و نه گرم .

1) برگ اسفناج منبع غني ويتامين  C ، B3 ، A  و آهن و پتاسيم مي باشد .

2) بدن را قليايي مي کند .

3) خنك کننده است و براي پائين آوردن تب مفيد است .

4) ورم روده آوچك را رفع مي کند .

5)براي ورم ريه مفيد است .

6)ملين است و يبوست را برطرف مي کند .

7)براي لاغر شدن و وزن کم کردن مفيد است .

8) اسفناج بدليل داشتن ماده اي بنام اسپيناسين هضم غذا را تسريع ميکند . اين ماده باعث تحريك معده

و ازدياد ترشحات آن مي شود .

9) خوردن اسفناج در رفع تشنگي موثر است .

10 )براي از بين بردن ورم و درد گلو مفيد است .

11 ) براي رفع سرفه هاي خشك برگ اسفناج را با حو پوست کنده و روغن بادام بپزيد و بخوريد .

12 )آش اسفناج با گشنيز براي سردردهايي که ناشي از سوء هاضمه و اختلال دستگاه گوارشي است مفيد

مي باشد .

13 )اگر آش اسفناج را ب آب ليمو و سماق و يا آب غوره بخوريد سردردهاي ناشي از اختلال کيسه صفرا را

برطرف مي آند .

14 ) خوردن اسفناج از سطان جلوگيري مي کند مخصوصا در افرادي آه به مصرف الكل و سيگار دست دارند .

15 )حقيقات دانشمندان نشان داده است که اسفناج در پيشگيري سرطان روده بزرگ ، معده ، پروستات

،حنجره و رحم موثر است .

16 )اسفناج کلسترول خون را پائين مي آورد .

17 )بهترين دارو براي کساني است که مبتلا به کم خوني هستند .

18 ) اسفناج مانند جارو روده بزرگ را تميز مي کند .

19 )ترشحات لوزالمعده را افزايش مي دهد .

20 )اسفناح سبزي مفيد براي تقويت اعصاب است .

21 )اسفناج پته براي رفع بيماري آسم و گرفتگي صدا بسيار موثر است .

22 )رماتيسم و نقرس را درمان مي کند .

)براي زياد کردن شير در مادران شير ده موثر است .

24 ) سابقا نوعي شربت از اسفناج تهيه شد که در معالجه خونريزيها و کم خوني از آن استفاده مي کردند .

25 ) تخم اسفناج ملين و خنك کننده است .

26 )تخم اسفناج براي برطرف کردن ورم کبد و يرقان مفيد است .

27 )اسفناج تعداد گلبولهاي قرمز خون را افزايش مي دهد .

28 ) اسفناج چون داراي کلروفيل است عضلات روده را تحريك کرده و تخليه مدفوع را آسان مي کند .

29 ) اگر کسي مبتلا به حبسالبول يعني بند آمدن ادرار است مي تواند با مخلوط نصف فنجان آب اسفناج اين

ناراحتي را درمان کند . با همان مقدر روغن بادام يا روغن زيتون مخلوط کرده و باو بدهيد .

30 )اسفناج را در سالاد خود بريزيد و ميل کنيد .

 

مضرات :

اسفناج بعلت داشتن اگزالات براي بيماران مبتلا به ورم مفاصل و سنگهاي کليه و مثانه مناسب نيست ضمنا

آنهائي كه سرد مزاج هستند بايد اسفناج را با ادويه گرم نظير زنجبيل و هل ميل نمايند .

 

مجله سلامتی عطارباشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *