خواص برنج

farhangnews_199478-558323-1462015555

کليات گياه شناسي

برنج گياهي است يكسله آه ارتفاع آن تا 1/5 متر ميرسد ودر مناطق گرم و مرطوب و پرآب مي رويد . ساقه

آن راست و برگهاي آن بزرگ و نوك تيز است . هر سنبلك برنج داراي دنباله کوتاه و يك گل دارد . ميوه آن

بشكل خوشه اي متشكل از سنبلك ها درانتهاي ساقه قرار دارد و يك دانه برنج در آن است شلتوك مي نامند

. برنج از غلات مهم است و تقريبا غذاي اصلي نصف مردم کره زمين مي باشد و منشا برنج از آسيا است و

در حدود 3000 سال قبل از ميلاد در هند و چين زراعت مي شده است . برنج بعدا از آسيا به ژاپن ، سبلان و

ديگر نقاط استوايي کره زمين راه يافت و در قرت هفتم ميلادي مصريان نيز شروع به کشت آن کردند .

برنج انواع مختلف درد و اين انواع را تا حدود 150 نوع مختلف تخمين مي زنند . نمونه هاي مرغوب آن در

شمال و جنوب ايران و نواحي گرمسير فارس و اصفهان کاشته مي شود .

بطور کلي دو نوع برنج وجود دارد :

نوعي که دانه آن دراز و کشيده و باريك است آه بنام برنج صدري معروف است و ديگري که دانه آن ريز و گرد

مي باشد و بنام برنج چيني يا ژاپني شهرت دارد .

آن نوع برنجي که ايرانيان و مردم بيشتر کشورها مصرف مي کنند برنجي است که شلتوك و پوسته خارجي

Brown Rice آن گرفته شده است . رنگ اصلي برنج وقتيكه در پوسته است قهوه اي است و بنام برنج قهوه اي

ناميده مي شود .

براي بدست آوردن برنج سفيد ،دانه هاي برنج را در دستگاههاي مخصوصي مي ريزند و اين دستگاهها

پوسته خارجي برنج را از آن جدا کرده و سپس با اصطكاك دادن برنج بدون پوسته با يكديگر غشاي خارجي آن

نيز از بين مي رود و برنج برنگ سفيد و شفاف بدست مي آيد که عاري از ويتامين ب 1 است و اشخاصي که

منحصرا از برنج تغذيه مي کنند و غذاي ديگري مصرف نمي کنند به بيماري بري بري Beri-Beri دچار مي

شوند .

بنابراين براي استفاده از تمام ويتامين ها و موادمعدني برنج بهتر است که از برنج قهو هاي که غشاء خارجي

آن گرفته نشده است استفاده کرد ولي البته بايد توجه داشت که هضم برنج قهو هاي کمي مشكل تر از

هضم برنج سفيد مي باشد .

يكيديگر از انواع برنج نوع وحشي از آن است که سياه رنگ و باريك تر و دراز تر از برنج صدري است . اين نوع

برنج هم داراي مواد معدني و ويتامين هاي بيشمار است ولي البته هضم آن کمي مشكل است وبهتر است

که مخلوط با برنج سفيد بكار برده شود .

ترکيبات شيميايي:

برنج از لحاظ موا در برنج ماده اي بنام اوريدين Oridine وجود دارد که خاصيت ضد التهاب عصبي را دراست.

غذايي بسيار غني است . البته همانطور که گفته شد هنگانيكه پوسته قهوه اي آن را مي گيرند مقداري از

ويتامين هاي خود را از دست مي دهد . در جدول زير واد موجود در صد گرم برنج قهو ه اي و برنج سفيد با

هم مقايسه شده است.

Untitled

نصف و ويتامين B در برنج سفيد شده يك ششم و ويتامين 2 B همانطور که ديده مي شود مقدر ويتامني 1

بمقدار يك سوم برنج قهو ه اي يم باشد و مواد معدني آن بمقدر بسيار زيادي کاهش مي يابد . B3

ناميده مي شود که Rice Bran پوست و يا شلتوك برنج آه در مراحل آوبيدن از آن جدا مي شود سبوس برنج

آن هم منبع ويتامين ها و مواد معدني است .

در صد گرم سبوس برنج مواد زير وجود دارد :

Untitled2

غشاي قهو ه اي رنگ برنج نيز که در اثر بهم سائيدن در دستگاههاي مخصوص و يا در موقع شستن زياد از

برنج جدا مي شود سرشار از ويتامين ها و مواد معدني و پروتئين است . جدول زير مقدر مواد موجود در صد

گرم اين غشاي قهو ه اي رنگ را نشان مي دهد .

Untitled

خواصداروئي:

برنج از نظر طب ايراني ،معتدل و خشك است البه بستگي درد آن را چگونه درست کنيد برنج آبكش شده سرد

است و آب آن گرم در حاليكه برنج کته شده گرم است .

برنج داراي ماده اي بنام Amidon  مي باشد ولي از نظر اينكه ماده گلوتن آن آم است يعني کاملا بهم نمي

چسبد نان درست کردن از آن کمي مشکل است . در خاور دور از برنج نوعي الكل درست مي کنند که بنام

ساکه معروف است که سميت آن از الكل معمولي کمتر است و بمصرف دارويي مي رسد .

برنج غير از اينكه يك غذاي سهل الهضم است بسيار مقوي است و ضمنا خواص درماني بسياري را دراست

که به تعداي از آن اشاره مي شود .

1)برنج قهو ه اي خاصيت ضد التهاب عصبي را دارد .

2)خوردن برنج تحريكات معده و روده را کم مي کند .

3)از جوانه برنج نوعي مالت تهيه مي شود آه بعنوان مقوي معده بكار مي رود .

4)اگر برنج را در آب بپزيد آب درمان کننده اسهال و اسهال خوني است .آب برنج را مي توان به اطفال

شيرخوار نيز داد .

5)براي شست و شوي زخم ها از آب برنج استفاده کنيد .

6)آب برنج را مي توان براي درمان ورم هاي روده اي و استفراغهاي خوني بكار برد .

7)دم کرده ريشه و ساقه هاي زير زميني برنج براي زياد شدن ترشحات ادرار مصرف مي شود .

8)براي درمان تب ، بدن و سر را با در برنج کمپرس کنيد .

9)برنج خواب آور است .

10 ) برنج تشنگي را برطرف مي کند .

11 )زياده روي در خوردن برنج موجب ازدياد وزن مي شود .

12 )خوردن برنج توليد اسپرم مي کند .

13 ) برنج را اگر با شير و شكر مخلوط کنيد و بخوريد بسيار مقوي است و نيروي جنسي را تقويت مي کند .

14 )براي برطرف کردن دل بهم خوردگي و استفراغ برنج را با دوغ تازه بخوريد .

15 ) اگر برنج سفيد را در آب خيس کنيد آب آن براي درمان اسهال و قطع قاعدگي مفيد است .

16 )آب جوشانده برنج را که آبكش مي کنيد دور نريزيد با اين آب جواهرات خود را بشوئيد که آنها را جلا مي

دهد.

17 )براي رفع التهاب پوست ، در برنج را با نشاسته يا پودر تالك مخلوط آرده و به پوست بماليد .

18 )دانشمندان ثابت کرده اند که خوردن برنج براي درمان فشار خون بسيار مفيد است .

19 )خوردن برنج ، قند خون را در حالت تعادل نگاه مي دارد .

20 )يكي از اطباء آمريكايي رژيم برنج را براي درمان فشار خون توصيه مي کند او به بيماران تائيد مي کند که

برنج بدون نمك همراه با ميوه هاي مختلف بخورند . البته هنوز دانشمندان نمي دانند که در برنج چه ماده اي

وجود دارد که باعث پائين رفتن فشار خون مي شود .

21 )رژيم برنج براي اختلالات کليوي مفيد است .

22)رژيم برنج براي مبتلايان به بيماري سوراي سيس Psorasis نيز بسيار مفيد است .

طرز استفاده:

در قسمت بالا توضيح داده شده است

مضرات :

مضرات خاصي براي آن بيان نشده است .

مجله سلامتی عطارباشی


نویسنده مطلب:




دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *