عطارباشی و طب سنتی

خواص ترب و تربچه

کليات گياه شناسي

ترب گياهي است يكساله که ارتفاع ساقه آن تا يك متر مي رسد . برگهاي آن پهن ، ناصاف ، کرك دردو با

بريدگيهاي نامنظم مي باشد . گلهاي آن برنگ سفيد ، زرد روشن ، آبي روشن و بنفش است که درانتهاي

شاخه ظاهر مي شود .

بطور کلي دو نوع ترب وجود دارد :

-1 ترب سياه که معمولا در پائيز برداشت مي شود .

-2 تربچه که به رنگهاي مختلف قرمز و وصورتي و بصورت هاي دراز و گرد وجود دارد .

ترکيبات شيميايي:

طعم تند ترب مربوط به ماده اي است بنام سنوول Senovol و رنگ قرمز بنفش آن در اثر وجود ماده اي بنام

کلرايد Malvin Chloride است .

در صد گرم ترب خام مواد زير موجود است :

آب 90 گرم

پروتئين 1 گرم

چربی  1 گرم

مواد نشاسته ای 5/3 گرم

کلسيم 30 ميلي گرم

فسفر 30 ميلي گرم

پتاسيم 330 ميلي گرم

آهن 1 ميلي گرم

سديم 18 ميلي گرم

ويتامين آ 10 واحد

ویتامین ب1  3 میلی گرم

ویتامین ب2  3 میلی گرم

ویتامین ب3  3 میلی گرم

ويتامين ث 25 ميلي گرم

خواص داروئي:

ترب از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و از زمانهاي بسيار قديم براي درمان بسياري از بيماريها بكار مي

رفته است .

1)ترب براي دفع سنگهاي صفراوي مفيد است .

2)ترب در بعضي از اشخاص توليد گاز و آروغ مي کند و تخم آن گاز و نفخ را از بين مي برد .

3)ترب براي درمان قنرس و رماتيسم مفيد است .

4)برگ ترب اگر با غذا خورده شود به هضم غذا کمك مي آند .

5)آب برگ ترب براي تقويت چشم مفيد است .

6)ترب براي درمان يرقان مفيد است .

7)تخم ترب درد را تسكين مي دهد .

8)در صورت مسموميت غذايي مقدري تخم ترب را همراه با سكنجبين به بيمار بدهيد باعث استفراغ مي شود

و معده را پاك مي کند .

9)براي مداواي زخم هاي بدن از ترب و عسل ضماد تهيه کرده و روي زخم بگذاريد .

10 ) دم کرده ترب ادرار آور است و براي درمان حبسالبول بكار مي رود .

11 )تخم ترب ادرار آور و قاعده آور است .

12 )اگر دست يا پاي شما سرما زده است ترب را در آب بجوشانيد و بگذاريد تا کمي سرد شود بطئريكه دست

را نسوزاند سپسعضو سرما زده را چند بار در روز در اين جوشانده قرار دهيد .

13 )دم کرده ريشه ترب تقويت کننده بدن است .

14 )براي دفع سنگ کيسه صفرا و سرفه هاي تشنج آور از ترب بصورت زير استفاده کنيد :

در يك ترب بزرگ حفره ي ايجاد کرده و همچنين در ته آن هم سوراخ ريزي بوجود آوريد بطوريكه آب قطره قطره از

آن خارج شود . سپس مقداير شكر در حفره ريخته و آن را با آب پر کنيد و ترب را در دهانه شيشه يا استكاني

قرار دهيد که آب آن قطره قطره از سوراخ ريز ته ترب خارج شده و در داخل شيشه يا استكان پر شود . اين آب

را چند بار در روز بنوشيد .

15 )خوردن تخم ترب ترشح شير را زياد مي کند .

16 )ودرن ترب رنگ چهره را باز مي کند.

17 )جوشانده ترب براي درمان اسهال خوني مفيد است .

18 )تخم ترب اشتها آور است.

)براي از بين بردن تب تخم ترب را دم کرده و به بيمار بدهيد .

20 ) تخم ترب بصورت ضماد براي ورم پستان در مادران شيدره استفاده مي شود .

مضرات :

اسراف در خوردن ترب موجب دل پيچه شده و براي دندان و گلو مضر است .

مجله سلامتی عطارباشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *