عطارباشی و طب سنتی

خواص سیب زمینی

potato copy

کليات گياه شناسي
سيب زميني گياه بومي آمريكاي جنوبي است و هنوز هم بصورت وحشي در شيلي و آرژانتين می رويد .
در قرن شانزدهم بوسيله اسپانيولي ها به اروپا برده شد و اکنون در اروپا و آمريكا از نظر مصرف اولين سبزي
است .
سيب زميني درتمام طول سال وجود دارد .
سيب زميني بدليل داشتن مقدر ويتامين C ض بيماری اسكوربيت است و کشورهائيكه از اين گياه استفاده مي
کردند هيچگاه مردم آنجا به اين بيماري دچار نمي شدند .
ساقه هوايي سيب زميني داراي بريدگيهايي مرکب از 7 تا 12 برگچه اصلي است و در فواصل اين برگچه نيز
برگچه هايي کوچكتر وجود دارد .
انواع مختلف سيب زميني بر حسب رنگ گل و پوست غده هاي زير زميني آن تقسيم بندي مي شود .
در روي پوست سيب زميني سوراخهاي کوچكي وجود دارد آه داراي جوانه است و اين جوانه ها ست که
منشاء گياه تازه است .
ترکيبات شيميايي:
سيب زميني داراي اسيدهاي آلي مانند اسيد سولانئيك ، اسيد نپتوتانيك و سايد فوليك مي باشد .
در صد گرم سيب زمني خام مواد زير موجود است :
آب 75 گرم
انرژي 60 کالري
پروتئین 8/1 گرم
چربی  1گرم
مواد نشاسته اي 18 گرم
سلولز 5/1 میلی گرم
کلسيم 6 ميلي گرم
فسفر 50 ميلي گرم
پتاسيم 500 ميلي گرم
آهن  6میلی گرم
سديم 4 ميلي گرم
ويتامين آ 10 واحد
ویتامین ب1  1میلی گرم
ویتامین ب2  35 میلی گرم
ویتامین ب3  1میلی گرم
ويتامين ث 15 ميلي گرم
سيب زميني نارس و همچنين برگ ، گل و ميوه سيب زميني داراي کمي آلكالوئيد سمي بنام سولانين است.
بنابراين بايد از مصرف سيب زميني نارس و نیز برگ و گل و ميوه سيب زميني خودداري کرد .
خواصداروئي:
1) برگ و ميوه سيب زميني بعلت داشتن سولانين مخدر و آرام بخش است ولي به علت سمي نبودن نبايد مورد
مصرف داخلي قرار گيرد و بايد فقط بعنوان ضماد و استعمال خارجي استفاده شود .

2)سيب زميني بعلت داشتن ويتامين C زياد براي مقابله با بيماري اسكوربيت بكار مي رود .
3) براي تسكين سوختگي ها ، سيب زميني خام را رنده کرده وبه عنوان ضماد روي قسمت سوختگي بگذاريد
و هر چند دقيقه آن را عوض کنيد و ضماد تازه روي آن قرار دهيد .
4)سيب زميني داراي آنزيم مهار کننده مي باشد بنابراين ضد سرطان وضد ويروس است مخصوصا سيب زميني
در اين مورد از شير يا سويا قوي تر است .
5)پوست سيب زميني مانند پوست ميوه ها وسبزيجات داراي ماده آنتي اکسيدان است بنابراين از پير شدن
سلولها و نيز از بوجود آمدن سلولهاي سرطاني جلوگيري مي کند .
6)سيب زميني بهترين دارو براي آنهايي است که بدنشان اسيدي است و اينگونه اشخاص بايد سيب زميني را
با پوست و با بخار پخته و بخورند زيرا سيب زميني آب پز و سرخ شده برعكس سيب زميني با بخار پخته شده
توليد اسيد در بدن مي کند .
7)سيب زميني داروي خوبي براي از بين بردن تورم است . براي اين منظور سيب زميني را طبقه طبقه کرده و
در سوپ بياندازيد و بگذاريد تقريبا نيم پز شده و سپس آن را بخوريد .
8)سيب زميني بعلت درا بودن پتاسيم زياد تميز کننده کبد نيز مي باشد .
9)سيب زميني بدن را جوان مي کند .
10 )سيب زميني داروي بيماريهاي قلب نيز مي باشد .
11 )سيب زميني قرمز درمان کننده بواسير خوني و دردناك مي باشد . براي اين منظور سيب زمیني را بطور
باريك بريده و بصورت شياف داروريد و روي آن آمي روغن ويتامين E و يا وازلين ماليده و پس از قضاي حاجت
بداخل معقد بگذاريد . اين عمل را اگر چند روز ادامه دهيد بواسير برطرف مي شود .
12 )براي درمان اسهال سوپ سيب زميني را با شير بپزيد و آن را ميل آنيد . اسهال سريع متوقف مي شود .
طرز استفاده:
براي استفاده از سيب زميني اگر آن را تكه مي کنيد بايد فورا از آن استفاده کنید زيرا خيلي زود اکسيده مي
شود و خواص خود را از دست مي دهد .
سيب زميني را همشه بايد با بخار و يا در فر بپزيد و يا خام آن را ميل کنيد زيرا خواص آن دست نخورده باقي مي
ماند .
سيب زميني سرخ شده غير از اينكه خاصيتي ندارد بلكه براي بدن مضر هم است زيرا سرخ کردن سيب زميني
بار وغن آن را ثقيل الهضم مي سازد و باعث بيماريهاي مختلف مي شود .
مضرات :
سيب زميني براي اشخاصي که مبتلا به قند هستند مضر است زيرا بعلت داتشن نشاسته قند خون را بالا مي
برد و اينگونه اشخاص اگر بخواهند از فوائد سيب زميني استفاده کنند بايد آن را تحت نظر پزشك يا متخصص
تغذيه مصرف کنند ويا از مصرف آن خورددي کنند .

مجله سلامتی عطارباشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *