عطارباشی و طب سنتی

خواص سیر

DCF 1.0

کليات گياه شناسي

سير گياهي است علفي و دائمي که ساقه آن تا ارتفاع 40 سانتيمتر نيز مي رسد . قسمت زير زميني آن متورم و مرکب از 5 تا 12 قطعه و محصور در غشاهاي نازك و ظريف برنگ خاکستري مايل به سفيد مي باشد . برگهاي آن باريك و نواري شكل برنگ سب تيره و گلهاي آن آوچك و صورتي رنگ که بصورت يك چتر در انتهاي ساقه ظاهر مي شود .

سير وپياز رابطه اي نزديك با هم دارند که شايد بدليل بوي بد آنها مي باشد .

نام سير در کتاب مقدس آمده ست و در مصر قديم براي موميائي مدرگان و خوش طعم کردن غذاها بكار می رفته است . هومر شعر باستان در نوشته هاي خود از آن ياد برده است .

مردم در اروپا و اسپانيا از قبل از ميلاد مسيح آن را مي شناختند و از آن استفاده مي کردند .

بقراط پدر علم طب در نوشته هاي خود از خواص آن ياد کرده و يكي ديگر از دانشمندان قديم 61 خاصيت مختلف براي سير قائل شده است .

سه نوع سير وجود دارد :

-1 سير آمريكايي بنام Greole ناميده مي شود . اين نوع سير داراي پوست سفيد بوده و از انواع ديگر قوي تر است .

-2 سير تاهيتي که از بقيه درشت تر است و گاهي قطر آم به 8 سانتيمتر مي رسد .

حضرت محمد (ص) براي سير 70 خاصيت مختلف قائل شده اند و مي فرمايند :

از سبزي سير تا مي توانيد استفاده آنيد زيرا سير دواي هفتاد درد است اما آنكسآه سير وپياز خورده به مسجد نيايد و به مردم نزديك نشود .

ترآيبات شيميايي:

سير د اراي ترکيبات گوگردي مي باشد که خاصيت ضد عفوني کننده ميكرب کشي و جرم کشي باين گياه مي دهد .

سير همچنين داراي موايد بنام آليسين ، آليساتين مي باشد که ميكرب هاي حصبه و پاراتيفوئيد را از بين مي برد.

در صد گرم سير خام مواد زير موجود است :

آب 61 گرم

انرژي 6 کالري

موادنشاسته اي 29 گرم

چربی 2/0 میلی گرم

کلسيم 30 ميلي گرم

فسفر 200 ميلي گرم

پتاسيم 530 ميلي گرم

آهن  5/1 میلی گرم

سديم 20 ميلي گرم

ويتامين آ 20 واحد

ویتامین ب1  25 میلی گم

ویتامین ب2  8 میلی گرم

ويتامين ث 15 ميلي گرم

خواصداروئي:

سير از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است اسانس سير که در اثر تقطير سير با بخار آب حاصل مي شود مرکب از مواد سولفوره بوده و مايعي است به رنگ قرمز نارنجي و دريا بوئي کمتر که از خو د سير که براي تغيير طعم غذا مصرف مي شود .

1)سير بادشكن وضد عفوني کننده است .

2)خوردن سير مصونيت بدن را در مقابل بيماريها افزاي شمي دهد .

3)سير کرم کش است .

4)سير محرك و تقويت کننده بدن است .

5) سير داروي سرماخوردگي و زکام است .

6)سير اثر خوبي در معالجه سل دارد.

7)سير خون را رقيق مي کند.

8)سير اثر خوبي در تنگي نفس دارد.

9)خوردن مداوم سير لقوه و رعشه را از بين مي برد .

10 )سير چون گرم و خشك است بنابراين رطوبت معده را از بين مي برد و دردهاي مفاصل را خوب مي کند.

11 )سير درمان کننده دردهاي نفاصل ، سياتيك و نقرس مي باشد .

12 )سير براي تقويت نيروي جنسي و افزايش توليد اسپرم در اشخاص سرد مزاج بسيار مفيد است .

13 )آنهائي که قطره قطره ادرار مي کند بايد حتما سير بخورند تا بيماري آنها درمان شود .

14 )سير زخم هاي ريه و درد معده را زا بين مي برد .

15 )سير سنگ هاي کليه را شكسته و خارج مي سازد .

16 )سير را با زيره بپزيد براي تقويت دندان مفيد است .

17 )ماليدن سير پخته به دندان ، درد دندان را تسكين مي دهد .

18 )سير را بسوزانيد وبا عسل مخلوط کنيد و ضمادي از آن درست کنيد اين ضماد براي رفع خون مدرگي زير پلك چشم مفيد است .

19 )سير بعلت مدر بودن براي رفع آب آوردن انساج مفيد است .

20 )براي از بين بردن ميخچه آف پا از ضماد سير استفاده کنيد .

21 )جهت رفع دردهاي رماتيمسي و عصبي ضماد سير بسيار موثر است .

22 )جهت ضد عفوني آردن دستگاه تنفسي در هنگام بيماريهاي مربوطه از شربت سير استفاده کنيد :

مقدار 100 گرم سير را با 200 گرم آب و 200 گرم شكر يا قند مخلوط آرده و آنرا بجوشانيد تا له شود .

مقدر مصرف براي اين منظور سه قاشق سوپخوري در روز است .

23 )جديدا در يكي از بيمارستان هاي آمريكا براي ضدعفوني آردن فضاي بيمارستان از سير استفاده کنيد .

24 )پاستور پزشك معروف فرانسوي آزمايشات زيادي روي سير انجام داد و اثر باآتري آشي سير را تائيد آرده است .

25 )سير ضد انعقاد و لخته شدن خون است .

26 ) در شوروي سير بنام پني سيلين معروف است و معمولا هنگاميكه آنفولانزا شبوع درد مصرف آن بالا مي رود درچندسال پيش که آنفلوانزا شيوع پيدا کرد مردم شوروي 500 تن سير مصرف کردند .

27 )خوردن سير سلولهاي سرطاني را از بين مي برد .

28)يكي از دانشمندان آمريكايي که در دانشگاه فلوريدا روي مرض ايدز تحقیق مي کند معتقد است که سير روي مرض ايدز اثر مثبت دارد .

29 )مصرف سير مقدار کلسترول خون را پائين مي آورد . مقدار  LDH را کاهش مي دهد . مقدار مصرف سير براي اين منظور 30 گرم در روز است . جالب است که با مصرف سير در چند ماه اول مقدر کلسترول ممكن است بالا رود و اين بدين علت است که کلسترول از داخل نسوج خارج شده و داخل خون مي شود که از آنجا دفع گردد بعد از اينكه کلسترول به حالت نرمال رسيد بايد براي نگاهداري آن روزي نصف سير خام مصرف کرد .

30 )خوردن سير از سرطان جهاز هاضمه جلوگيري مي کند .

31 )چيني ها قرن هاست که براي پائين آوردن فشار خون از سير استفاده مي کنند .
مضرات :

سير با آنكه خواص بسياري دارد بايد به حد اعتدال مصرف شود زيرا استفاده زياد از آن در بعضي اشخاص موجب سردرد ، ضعف نيروي جنسي ، ضعف چشم و عوارض بواسير مي شود . پس براي آنهائيكه اسهال دارند مضر است .

آنهائي كه معده ضعيف دارند و بطور کلي سيستم هاضمه آنها ضعيف است نبايد در خوردن سير افراط کنند .

کساني كه يبوست دارند نبايد سير بخورند و براي رفع مضرات آن سير را بايد با آب و نمك پخته و کمي به ان روغن بادام يا کرده اضافه کنيد تا مضر نباشد .

اشخاصي آه گرم مزاج هستند اگر مي خواهند سير بخورند طبق توصيه ابن سينا حكيم ايراني بايد سير را بپزند يا از سير ترشي استفاده آنند .

براي پختن سير پس از پوست کندن آن را بمدت سه دقيقه بخار دهيد . اشخاصي که داراي فشار خون پائين هستند نيز نبايد سير بخورند و همينطور کسانيكه آلرژي دارند نبايد از سير استفاده کنند.

مجله سلامتی عطارباشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *