عطارباشی و طب سنتی

خواص لوبیا

لوبیا

کليات گياه شناسي
لوبيا گياهي است از تيره بقولات ، علفي و بالا رونده که بدور درختان و گیاهان ديگر مي پيچد . برگهاي آن
سبز رنگ ، پهن ، بزرگ و نوك تيز است که شامل سه برگچه بشكل قلب مي باشد .
گلهاي آن سفيد مايل به زرد يا بنفش و ميوه آن باريك و غلاف مانند است که دانه هاي لوبيا در آن قرار درد .
از پوست و دانه هاي لوبيا هنگامی که لوبيا سبز است استفاده مي شود که بنام لوبياي سبز معروف است
ولي هنگاميكه پوست غلف سفت مي شود دانه هاي داخل آن بصورت لوبياي خشك که برنگ قرمز يا سفيد
مي باشد مورد استفاده غذايي قرار مي گيرد .
ترکيبات شيميايي:
در صد گرم لوبياي سبز مواد زير موجود است
آب 92 گرم
پروتئین 6.1 گرم
چربی 2 گرم
مواد نشاسته ای 5/4 گرم
سديم 4 ميلي گرم
پتاسيم 150 ميلي گرم
کلسيم 50 ميلي گرم
فسفر 35 ميلي گرم
آهن  6میلی گرم
ويتامين آ  540 واحد
ویتامین ب1  16 میلی گرم
ویتامین ب2 1میلی گرم
ویتامین ب3  5 میلی گرم
ويتامين ث 15 ميلي گرم
اینوزیت 75 میلی گرم
ساکارز 5/1 گرم
در صد گرم لوبياي خشك مواد زير موجود است
آب 10 گرم
پروتئين 22 گرم
چربی 5/1 گرم
سديم 15 ميلي گرم
پتاسيم 1 گرم
کلسيم 130 ميلي گرم
فسفر 420 ميلي گرم
آهن 7 ميلي گرم
ويتامين آ 20 واحد
ویتامین ب1  55 میلی گرم
ویتامین ب2  2میلی گرم
ویتامین ب3  4/2 میلی گرم
برگهاي لوبيا داراي ماده اي بنام کلان توئين مي باشد .
خواص داروئي:
لوبيا قرمز از نظر طب قديم ايران گرم و تر است و لوبياي سفيد معتدل است
1)ادرار آور است و حجم ادرار را زياد مي کند
2)درمان کننده بيماريهاي دستگاه ادراري است
3)سنگ کليه را برطرف مي کند
4)سينه و ريه را نرم مي کند
5)آب را از بدن خارج مي سازد
6)لوبياي سبز مقوي قلب است
7)نيروي جنسي را تحريك مي کند
8)قاعده آور است
9)آلسترول خون را پائين مي آورد
10 )ضد سرطان است
11 )براي رفع بيماريهاي قلبي مفيد است
12 )بدليل داشتن مقدار زيادي الياف روده ها را تميز مي کند
13 )فشار خون را پائين مي آورد
14 )يبوست را برطرف مي کند
15 )در استعمال خارحي در لوبيا را خيمر کرده و روي زخم هاي اگزما بگذاريد تا آنها را التيام دهد .
طرز استفاده:
جوشانده : مقدر 30 گرم لوبياي خشك را در يك ليتر آب جوش ريخته و بگذاريد ده دقيقه بجوشد سپس آن را
صاف آرده و يك فنجان قبل از هر غذا بنوشيد
لوبياي پخته : لوبيا را در آب ريخته و بجوشانيد تا کاملا پخته و نرم شود و بمقدر يك فنجان در روز بخوريد براي
جلوگيري از نفخ معده مي توان لوبيا را با خردل ، زيتون و آبليمو مصرف آرد .
سوپ لوبيا : از نظر داشتن مواد پروتئيني و الياف بسيار مفيد است . سوپ لوبيا را با جعفري و گشنيز و هويج
بپزيد .
مضرات :
لوبيا بعلت داشتن پروتيئن براي شاخاصي که مبتلا به بيماري نقرس بوده و اسيد اوريك خونشان بالاست
مناسب نيست . ضمنا لوبيا بدليل اينكه گاز زيادي در معده و روده توليد مي آند بايد بمقدر کم استفاده شود
و همچنين با طريقه پخت مناسب آن را قابل هضم کرد . بدين منظور بايد لوبيا را بعد از شستن در آب گرم ريخته
و بمدت چند ساعت بگذاريد خيس بخورد سپسآب آنرا دور ريخته ،آب تازه روي آن بريزيد و بپزيد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *