عطارباشی و طب سنتی

خواص لوبیای سویا

لوبیای سویا

کليات گياه شناسي

سويا قرن هاست که غذاي مردم آسيا مخصوصا چين بوده است و چيني آن را همراه با برنج بعنوان غذاي اصلي خود مصرف مي کنند . ايالات متحده آمريكا بزرگترين توليد آننده سويا مي باشد و تقريبا دو سوم محصول آل دنيا را توليد مي آند . سويا در ايران بنام (لوبيا روغني ) ،( لوبيا چيني ) سوژا و دانه سويا معروف است .

سويا گياهي است يكساله داراي ساقه پرشاخه ، برگهاي آن بيضي ، نوك تيز و سبز رنگ مي باشد . ميوه آن شبيه لوبيا است که در هر غلاف آن سه تا پنج دانه جدا از يكديگر وجود دارد . رنگ دانه سويا بر حسب انواع مختلف متفاوت است و برنگهاي زرد ، سفيد ،سياه ، خاکستري و خالدار ديده مي شود .

دانه سويا به بزرگي يك نخود کمي مسطح و گرد است . دانه سياه سويا بشتر در طب گياهي مصرف دارد ولي از دانه زرد رنگ آن بيشتر براي روغن گيري استفاده مي آنند . سويا بعلت داتشن پروتئين و مواد مغذي در تغذيه انسان بكار مي رود .

سويا از چين به نقاط ديگر دنيا راه يافته است و بطور وحشي در آن آشور وجود دارد .

سويا در حدود 3500 نوع مختلف درد آه هر آدام آب و هواي مخصوصي را مي خواهد .

ترکيبات شيميايي:

سویا از نظر ویتامین های B بسیار غنی است و دارای مقداری ویتامین های  C,D,E,K  و کمی کاروتن میباشد،سويا همچنين دريا کلروفيل و آنتي بيوتيكي بنام کاناوالين نيز هست .

دانشمندان موفق شده اند که از لوبياي سويا يك نوع آنتي بيوتيك ارزان قيمت تهيه آنند که موروميكس ناميده مي شود و باآتريهاي مضر روده را از بين مي برد .

جدول زير مواد موجود در صد گرم دانه خشك و رسيده ،جوانه سويا ، شير سويا و سبوس سويا را نشان مي دهد:

Untitled

همانطور که گفته شد سويا از نظر مواد پروتئيني بسيار قوي است و در کشورهاي فقير از آن بعنوان جانشين گوشت استفاده مي کنند . در جدول زير سويا با گوشت مقايسه شده است:

Untitled

بنابر اين همانطور که در جدول بالا ديده مي شود مقدر پروتئين سويا 1 غني از پروتئين است . براي درست آردن شير سويا ، دانه سويا را له آرده و بمدت 24 ساعت تحت تاثير آب قرار مي دهند سپسآنرا صاف مي آنند و بدين ترتيب نوشابه اي مانند شير بدست مي آيد آه منبع غذايي خوبي است آه مي توان بجاي شير گاو مصرف کرد .

روغن سويا که از فشدرن دانه هاي له شده وسيا بدست مي آيد رنگ زرد مايل به قرمز درد و داراي بوي مخصوصي شبيه بوي لوبيا است و در حرارت 15 در جه منجمد مي شود ولي درجه حرارت معمولي حالت روان دارد.

خواصداروئي:

۱) سويا مقوي و باد شكن است

2)دانه سويا ، مدر ، تب بر و ضد سم است

3)در چين دانه سويا را بعنوان ضد سم مصرف مي کنند

4)شير سويا غذاي مفيدي براي کودکان است

5)نان سويا براي مبتلايان به بيماري قند بسيار مناسب است زيرا اولا ارزش غذايي زيادي درد ثانيا مواد نشاسته اي که تبديل به قند مي شود در آن کم است

6)دانه هاي سبز سويا را له کرده و بصورت ضماد در آوريد اين ضماد براي زخم هاي آبله و ساير زخم ها مفيد است همچنين براي رفع التهاب و قرمزي پاي بچه ها که در اثر ادرار بوجود آمده مفيد است .

7)سويا براي مبتلايان به نقرس و رماتيسم و اشخاص ضعيف البنيه بسيار مفيد است

8)سوس سويا براي تحريك اشتها بكار مي رود

9)سوس سويا را براي از بين بردن بوي گوشت بكار مي برند

10 )سوس سويا را به غذاهايي آه تدريد دريد سالم باشد بزنيد سم آن را خنثي مي کند

11 )سوس سويا ملين ، خنك کننده و ضد سم است

12 )اگر زن حامله در معرض خطر سقط جنين باشد به او سوس سويا بدهيد

13 )اگر ادرار کسي بخون آلوده است سوس سويا درمان آن است

14 )سوس سويا براي سوختگي پوست مفيد است

15 )فرآورده هاي سويا براي پيشگيري سرطان مفيد است

16 )سويا به فعاليت روده ها و دفع منظم سموم کمك مي کند

17 )سويا مقدر تري گليسيرید خون را پائين مي آورد

18 )براي تميز کردن شريانها از فرآورده هاي سويا استفاده کنيد حتي مبتلا به شرائين و در معرض خطر قلبي هستند اگر از سويا استفاده آنند و گوشت را از برنامه غذايي خود حذف کنند بزودي شريانهاي آنها تميز و جوان خواهد بود .

19 )سويا سنگ کيسه صفرا را شكسته و خارج مي سازد و اگر از فرآورده هاي سويا استفاده آنيد در بدن شما سنگ آيسه صفرا توليد نخواهد شد اگر سنگ کيسه صفرا دريد رژيم خود رابه سويا تغيير دهيد

20 )سويا براي سلامت روده بزرگ و تنظيم تخليه و دفع مواد زائد بسيار مفيد است

21 )سويا موثر براي درمان سرطان آولون است

22 )سويا از سرطان سينه جلوگيري مي آند

23 )سويا منبع غني هورمون استروژن است بنابراين مي توان جانشين هورمونهاي مصنوعي در دوران يائسگي باشد . پس خانم ها در دوران يائسگي بهتر است از فرآورده هاي سويا استفاده کنند .

طرز استفاده:

فرآورده هاي سويا زياد است و بسته به نوع سليقه مي توانيد از آنها استفاده کنيد مانند شيز سويا ، شير بريده سويا ، در سويا ،بلغور سويا ، سوياي بو داده ،پروتيئن سويا ، سوس سويا ، سوياي تخمير شده ،جوانه سويا و غيره

مضرات :

مضرات خاصی برای آن بیان نشده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *