خواص مارچوبه

Asparagus copy

کليات گياه شناسي

مارچوبه گياهي است علفي و چند ساله که ارتفاع آن تا چند متر مي رسد و داراي شاخه هاي نسبتا چوبي و صاف مي باشد .

مارچوبه بصورت وحشي در اآثر نقاط دنيا مي رويد برگهاي آن فلسي شكل بوده که از آنار آنها شاخه هايي باريك و دراز و سبز رنگ بصورت دسته هاي 3 تا 8 تائي خارج مي شود .

بعلت زيبا بودن اين گياه را بصورت تزئيني در باغچه ها مي آارند مار چوبه را در اوائل پائيز مي چينند . اين گياه از قديم الايام مورد استفاده بشر بوده است و حتي در اهرام ثلاثه مصر نقاشي هايي وجود دارد که مارچوبه را نشان مي دهد .

مارچوبه را مي توان بصورت مختلف مصرف کرد . بايد مارچوبه را با کمي آب و حرارات آم در ظرف هاي ضد زنگ پخت و تقريبا نيمه خام آن را برداشت . آب مارچوبه را دور نريزيد و از آن براي سوپ استفاده کنيد زيرا داراي ويتامين و املاح مي باشد . وقتي كه مارچوبه مي خريد دقت آنيد تازه باشد .

شاخه هاي مارچوبه تازه راست و نرم بوده و نوك آن نبايد باز شده باشد و اگر فلسهاي نوك آن باز باشد نشانه اين است که گياه مدت زيادي مانده و آهنه شده است .

ترآيبات شيميايي: مارچوبه داراي آسپاراژين ف آوني فرين ، اينوزيت ، تانن ، اسدي گاليك ، آسپاراگوز ، و اسيد سوآسي نيك مي باشد دانه آن داراي 15 درصد مواد روغني مي باشد اين روغن زرد مايل به قرمز است .

درصد مواد موجود در مارچوبه بصورت زير است:

انرژی 350 کالری

آب  50 کالری

پروتئین 5/3 گرم

چربي  35 گرم

مواد نشاسته اي  9 گرم

کلسيم 12 ميلي گرم

فسفر 95 ميلي گرم

آهن 8/1 میلی گرم

سديم 25 ميلي گرم

پتاسيم 250 ميلي گرم

ويتامين ب1  5 میلی گرم

ويتامين ب 2  2 میلی گرم

ويتامين ب3  5 میلی گرم

ويتامين ث 2/3 ميلي گرم

خواصداروئي: از نظرطب قديم ايران مارچوبه گرم و خشك است بنابراين آنهايي که سرد مزاج هستند بايد آنرا با عسل بخورند و آنهايي که گرم مزاج هستند بايد آن را با سرآه بخورند .

مارچوبه گياهي است ادرار آور و داراي خواص زيادي است

1)خوردن آن ديد چشم را تقويت مي کند

2)براي تقويت نيروي جنسي مفيد است

3)ضعف مثانه را برطرف مي کند

4)براي تقويت قلب مفيد است

5)ملين است و يبوست را برطرف مي کند

6)تب بر است

7)مارچوبه بعلت داشتن کلروفيل خونساز است و کساني كه کم خون هستند بايد از آن استفاده کنند .

8)مارچوبه به ساختن گلبولهاي قرمز خون کمك مي کند

طرز استفاده:

براي نگاهدري مارچوبه آن را در پارچه هاي مرطوب ببنديد و در يخچال قرار دهيد زيرا گرما و خشكي آن را از بين مي برد مارچوبه را نيز مي توان در سالاد ريخت و يا از آن سوپ تهيه کرد .

مورد ديگر استفاده از مارچوبه غير از پختن آن بصورت دم کرده آن است دم کرده مارچوبه را به اين صورت تهيه کنيد :

چند شاخه مارچوبه را در داخل يك ليتر آبجوش بريزيد و مقدري هم رازيانه و جعفري به آن اضافه کنيد و بگذاريد مدت پنج دقيقه دم بكشد . از اين دم کرده بمقدر دو تا سه فنجان در روز براي تسكين و آرامشقلب استفاده کنيد .

مضرات :

مارچوبه را نبايد آنهايي که مبتلا به ورم مجاري ادرار هستند و يا اشخاص عصبي مصرف کنند . مارچوبه همچنين براي مبتلايان به رماتيسم و سنگ کليه خوب نيست .

مجله سلامتی عطارباشی


نویسنده مطلب:




دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.