عطارباشی و طب سنتی

خواص نخود

chickpeas

نخود گياهي است يكساله و از خانواده حبوبات که بلندي بوته آن به حدود 30 سانتيمتر مي رسد . ساقه اين گياه پوشيده از تارهاي غده اي است . برگهاي آن مرکب از 13 تا 17 برگچه کوچك و دندانه دار مي باشد . گلهاي آن سفيد رنگ مايل به قرمز يا آبي بطورتك تك بر روي ساقه قرار درد . ميوه آن بصورت نيام و غلاف آن کوچك ،متورم و نوك تيز بطول 2 تا 3 سانتيمتر است که در آن يك دانه نخود به رنگ نخودي يا سياه قرار درد.

نخود يكي از حبوبات مغذي و انرژي زا وپر مصرف است.

ترکيبات شيميايي:

در صد گرم نخود موادزير موجود است :

آب 10 گرم

پروتئين 20 گرم

نشاسته 155 گرم

کلسيم 150 ميلي گرم

فسفر 35 ميلي گرم

آهن 7 ميلي گرم

سديم 25 ميلي گرم

پتاسيم 780 ميلي گرم

ويتامين آ  50 واحد

 

ویتامین ب1  3واحد

ویتامین ب2  15 واحد

ویتامین ب3  2میلیگرم

مواد روغني 5 گرم

نخود همچنين داراي مقدر بسيار کمي ارسنيك ، اسيد اگزاليك ، اسيد استيك و اسيد ماليك و املاح کميابي نظير بر ، ليتيوم و مس است . ضمنا داراي موادي مانند لسيتين ، گالاکتان ، ساکاروز ،دکستروز و سلولز در نخود وجود دارد.

خواص داروئي:

نخود بعلت دارا بودن اسد هاي آمينه مختلف ،ويتامين ها و مواد معدني غذاي بسيار خوبي است .

نخود از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و با همه خواص بيشماري آه درد نفاخ و دير هضم مي باشد و نبايد در خوردن آن افراط کرد .

1)نخود آمي ملين است

2)نخود اثر ادرار آور و قاعده آور دارد

3)نخود کرم کش است

4)براي برطرف کردن درد سينه وريه باي نخود را با کمي نمك پخت و آب ژله مانند آن را خورد .

5)روغن نخود براي تقويت مو موثر است شب ها آن را به سر بماليد و صبح مو را بشوئيد.

6)روغن نخود را اگر به سر بماليد سردرد را شفا مي دهد .

7)روغن نخود را بر روي دنداني آه درد مي آند بماليد درد را برطرف خواهد آرد .

8)روغن نخود را اگر به زيرشكم بماليد براي تقويت نيروي جنسي موثر است

9)افراد گرم مزاج بايد نخود را با سكنجبين بخورند تا از نفخ شكم جلوگيري آند

10 ) نخود را مي توان براي دفع رسوبات دري و درمان زردي بكار برد.

11 )نخود درمان کننده قولنج هاي کليوي است.

12 )نخود را بصورت در داروريد و روي رخم هاي چرکين بگذاريد آنها را باز کرده و اليتام مي دهد

13 )يكي از غذاهاي مغذي که سرشار از پروتيئن هاي گياهي ، ويتامين ها و مواد معدني است هموس مي باشد که در کشورهاي عربي جزو غذاهاي اصلي آنهاست .گياه خواران هموس را جانشين گوشت مي کنند اين غذا از نخود پخته و کره کنجد که تاهيني ناميده مي شود درست مي شود.

طرز استفاده: طرز تهيه هموس بقرار زير است :

حدود 300 گرم نخود را کاملا بپزيد که نرم شود و تقريبا آب آن تمام شود . آب دو ليمو ترش را بگيريد و با نخود پخته داخل مخلوط آن برقي بريزد که کاملا له شود . سپس مقدار 100 گرم کره آنجد و يك چهارم سير له شده و جعفري و نمك و مقدري هم روغن زيتون بآن اضافه کرده و همه را بهم بزيند تا کاملامخلوط شود .

هموس را مي توانيد بصورت سرد براي ساندويج استفاده کنيد . هموس حتي چاشت خوبي براي بچه هاست که به مدرسه مي روند.

مضرات : مضرات خاصي براي آن بيان نشده است .

مجله سلامتی عطارباشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *