تغذیه و تناسب اندامنکات سلامتینکته های تغذیه ایویتامین و مواد معدنی

عوارض مصرف زياد نمك و غذاهاي شور

نمك يكي از مواد مورد نياز براي سوخت و ساز مواد غذايي، انتقال پيام‌هاي عصبي و عملكرد صحيح عضلات مي‌باشد. اين ماده به مقدار محدود مورد نياز بوده و مصرف آن در حد متعادل لازم است.

ميزان نياز بدن به نمك

به دليل افزايش مصرف غذاهاي آماده، مصرف نمك در كشور ما بالا رفته است. بر اساس توصيه سازمان بهداشت جهاني، حداكثر مقدار مصرف نمك، روزانه 5 گرم مي‌باشد. در حالي كه ميزان مصرف آن در كشور ما 3-2 برابر تخمين زده شده است.

عوارض مصرف زياد نمك و غذاهاي شور

اگر مصرف زياد نمك و غذاهاي شور ادامه يابد يا در عملكرد كليه ها اختلال ايجاد شود، نمك اضافي در بدن تجمع يافته و در تمام يا قسمت هايي از بدن ايجاد ورم مي‌كند. هم‌چنين مصرف زياد نمك و مواد غذايي شور سبب افزايش فشار خون و بروز بيماري‌هاي قلبي عروقي مي‌گردد.

عوارض مصرف زياد نمك و غذاهاي شور

منابع دريافت نمك در رژيم غذايي

نمك آشپزخانه و سفره كه در زمان طبخ يا سر سفره به غذا اضافه مي‌شود
انواع غذاهاي آماده مانند سوسيس و كالباس و…
انواع كنسروها
انواع تنقلات شور مانند چيپس، پفك و كراكرها
لبنيات شور مانند دوغ، پنير و كشك
انواع شور مانند خيار شور، كلم شور و ترشي‌ها
آجيل و مغزهاي شور

پيشگيري از پرفشاري خون و بيماري‌هاي قلبي

ميزان نمكي را كه هنگام پخت به غذا اضافه مي‌كنيد، كاهش دهيد.
سر سفره از نمكدان استفاده نكنيد.
مصرف مواد غذايي آماده و كنسروها را محدود كنيد.
براي بهبود طعم غذا از سبزيجات معطر و آبليمو و آبغوره به‌جاي نمك استفاده كنيد.
مصرف غذاهاي شور مانند چيپس، پفك و آجيل شور، انواع شور و غذاهاي آماده را كاهش دهيد.
مصرف جوش شيرين را به علت دارا بودن مقدار زيادي سديم، محدود كنيد.

نمك يد دار

عوارض مصرف زياد نمك و غذاهاي شور

نمك خوراكي بايد از نوع يد دار و تصفيه شده باشد. اين نوع نمك‌ها به‌دليل خلوص بالا، يد را بهتر و به‌مدت بيشتري حفظ مي‌كنند. نگهداري نمك يد دار به مدت طولاني (بيش از يك سال) موجب از دست رفتن بخشي از يد آن مي‌شود. براي حفظ يد، بايد نمك را دور از نور و رطوبت و در ظروف دربسته پلاستيكي، چوبي، سفالي و يا شيشه‌اي رنگي نگهداري كرد.

زمان اضافه كردن نمك به غذا بايد در انتهاي پخت باشد تا يد آن در حداكثر مقدار حفظ شود.

نمك تصفيه نشده به‌علت داشتن ناخالصي در افرادي كه سابقه بيماري‌هاي گوارشي، كليوي و كبدي دارند و حتي در صورت مصرف مداوم در افراد سالم منجر به بروز مشكلات گوارشي، كليوي، كبدي و حتي كاهش جذب آهن مي‌گردد.

به تاريخ مصرف نمك و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت روي بسته بندي نمك‌ها دقت نماييد.

به درج عبارت” نمك يد دار تصفيه شده” بر روي بسته بندي توجه كرده و از خريد هرگونه نمك با عنوان “نمك صنعتي” خودداري كنيد.

منبع: دفتر بهبود تغذيه جامعه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *