خواص گیاه مورد
قدیم برگ مورد را به عنوان ماده ضدعفونیکننده مورد استفاده قرار میدادند و از میوه آن جهت التیام زخمها و خونریزیها بهره میجستند.
به نقل از عطارباشی در بعضی نقاط جهان از میوه مورد به صورت خام یا پخته، تازه یا خشک استفاده میشود. مصرف میوه خشک، به خصوص در خاورمیانه، رایج است. گلها و میوه خشک جهت عطر و مزه در سسها و شربتها به کار میروند. میوهها به صورت نوشیدنی اسیدی مصرف میشوند. در ایتالیا غنچههای گل به مصرف خوراکی میرسند. گلها شیرین و معطرند و در سالاد استفاده میشوند. برگها معطر، ضد خونریزی و مقوی هستند. به تازگی موادی با خاصیت آنتیبیوتیکی از این گیاه استخراج شده است. مواد فعال مورد به طور سریع جذب میشود و ظرف 15 دقیقه، ادرار بوی مخصوص و رنگی بنفش پیدا میکند.
مورد دارای آثار ادرارآور، تسکین سرفه، ضد اسهال، قابض، دافع خفقان، محلل اورام (ورمها)، مقوی معده و احشا، ضد زخم، درمان بواسیر، درمان زخم زبان و لثه میباشد
فرآوردههای خوراکی مورد در درمان عفونتهای ادراری، مشکلات هضم، برونشیت، سینوزیت و سرفههای خشک مؤثرند. در هندوستان از فرآوردههای خوراکی مورد جهت مشکلات دماغی (صرع) و از فرآوردههای موضعی آن جهت عفونتها و هموروئید (بواسیر) و از اسانس برگها به عنوان آنتیسپتیک و درمان پیوره استفاده میشود. همچنین از اسانس مورد به صورت فرآوردههای موضعی برای دردهای روماتیسمی استفاده میگردد. میوه مورد دارای خاصیت ضد نفخ بوده و در درمان اسهال، اسهال خونی، بواسیر، زخمهای داخلی و روماتیسم مؤثر است. ترکیبات آسیل فلورو گلوسینول، از جمله میرتوکومولون A و B که اخیراً از مورد جدا شدهاند، بر روی باکتریهای گرام مثبت بسیار مؤثر، ولی بر روی گرام منفیها بیتأثیرند. عصاره آبی الکلی برگ، ریشه و ساقه به دلیل داشتن مواد فنلی، در از بین بردن میکروبهای گرام منفی و مثبت، از جمله Micrococcus pyogenes و Mycobacterium tuberculosis و قارچها اثری قوی دارد.
منبع: الو دکتر