سلامتی در پاییز

تدابیر مناسب طب سنتی برای سلامتی در پاییز

طب سنتی از نگاه دستیار دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان تدابیری را برای شاد و سالم زیستن در فصل پاییز ارایه می کند.

دکتر محدثه کمالی گفت: پاییز با مزاج سرد و خشک خود برای افراد با مزاج گرم و تر، بسیار مناسب و عامل صحت است و مانند دارو عمل می کند و برای افراد با مزاج مشابه خود یعنی سرد و خشک، به منزله تشدید علایم و بروز بیماری است.

وی افزود: از نظر حکمای طب سنتی ایران پاییز دارای مزاج سرد و خشک است و هر فصل سال، برای کسانی که مزاج صحی آنان با آن فصل متناسب می باشد، سازگار و برای مزاج غیر متناسب، ناسازگار است و از سوی دیگر هر فصل بیماری هایی در پی دارد که متناسب با طبع فصل است.

این دستیار طب سنتی گفت: حکما فصل پاییز را فصل پر بیماری می دانند و یکی از مهمترین دلایل آن را نیز متغیّر بودن هوا در طول روز است.
وی بیماری های شایع یا تشدید شونده در این فصل را شامل خارش پوست، اگزما، شوره، ترک پوست، دردهای مفاصل، درد و بزرگی طحال، تب ها، ادرار قطره ای، سخت ادراری، کم خونی، وسواس، افسردگی، ورم لوزه، دردهای سیاتیکی، انسدادهای روده ها، ورم حلقی، انگل های گوارشی، بیماری های ریوی، عفونت های ویروسی و پوستی عنوان کرد.

تدابیر نامناسب فصل پاییز

وی اضافه کرد: همان طور که انسان ها و فصل ها دارای مزاج های خاص خود هستند، غذاها هم دارای مزاج اند، بر اساس آنچه گفته شد می توان فهمید که در هر فصل نیز لازم است از غذاهای مناسب آن فصل بهره برد و غذاهای نامناسب را کنار گذاشت.

دکتر کمالی گفت: از سوی دیگر در این فصل باید از زیاده روی در مصرف میوه های سرد و تر تابستانی، لبنیات، قهوه، نسکافه، کاکائو، سیر و پیاز و غیره پرهیز کرد، در حالی که متأسفانه امروزه در همه روزهای سرد سال هندوانه در میوه فروشی ها و کنار خیابان ها به فروش می رسد و مصرف خوراکی هایی چون خیار و کاهو و مانند آنها نیز کم نمی شود.
این دستیار طب سنتی درباره تدابیر نامناسب در این فصل گفت: مواجهه با گرمای نیمروز و سرمای بامداد و شبانگاه، نپوشاندن سر، خوابیدن در جای سرد، استحمام با آب سرد، نوشیدن آب سرد، خوابیدن با معده پر و فصد و حجامت و هرکاری که خون را کم کند در فصل پاییز نامناسب است.

وی ادامه داد: استفراغ، خواب و بیداری به افراط یا تفریط، مصرف غذاهایی مانند گوشت گاو و گوساله، کنسروها، فست فودها، ادویه های تندوتیز، ترشی ها، سرخ کردنی ها، بادمجان، عدس، قارچ و انجام حرکات بدنی زیاد نیز از تدابیر نا مناسب فصل پاییز است.
کمالی گفت: غم و اندیشه زیاد، کم خوری و امساک (رژیم های غذایی سخت)، تعریق بسیار (سونا، ورزش های سنگین)، مصرف میوه های تابستانی، افراط در مصرف لبنیات، نوشیدن چای پررنگ، قهوه، نسکافه، کاکائو، شکلات، آدامس، یخ، سس ها، افراط در مصرف سیر و پیاز، شوری ها و گوشت نمک سود، چیپس و پفک و امثال آن نیز در فصل پاییز نا مناسب است.

تدابیر مناسب فصل پاییز

وی گفت: مصرف مواد غذایی و نوشیدنی مایل به گرم و تر مانند، گوشت بره، بوقلمون، مرغ فربه، خربزه، موز، انگور، مویز، زیتون، خرما، انجیر، حلیم، عسل و شیرینی طبیعی از تدابیر ارزشمند پاییز است.
وی افزود: مصرف حلوای طبیعی، مرباهای طبیعی از میوه های مناسب، شربت گلقند (عسل یا شکر و گلبرگ گل سرخ)، شربت عسل، مغز خشکبار، آش های ساده و همچنین موادی مانند انار میخوش، سیب، به، گلابی، هویج، استفاده از عطریات معتدل، چرب کردن بدن با روغن های مناسب مانند بادام و بنفشه، پوشش مناسب در طول روز متناسب با ساعت روز، حمام معتدل با آب نیم گرم نیز از دیگر مناسبات فصل پاییز است.

وی گفت: باید توجه داشت که در فصول سرد سال برخلاف فصول گرم، دستگاه گوارش انسان قوی تر می شود و بهتر است از غذا های سنگین تر استفاده شود.
کمالی گفت: مصرف سنتی حلیم، آش ها، آبگوشت ها، کله پاچه و غیره در فصل پاییز و زمستان از همین آموزه پزشکی بهداشتی ناشی می شود که باز هم متأسفانه امروزه فراموش شده و مردم ما بدون توجه به شرایط فصل، اقلیم، سن و مزاج خود می خورند و می آشامند و در نتیجه می بینیم در فصل تابستان برخی مرکبات در دسترس اند و بهای بالاتری هم دارند.

وی ادامه داد: مصرف حلیم گندم و کله پاچه و آبگوشت در ظهرهای گرم تابستان شایع شده است و در مقابل در روزهای سرد سال، مردم ما هندوانه و گوجه و خیار و لبنیات زیاد را کنار نمی گذارند.

پاییز و سرماخوردگی

وی یکی از مشکلات شایع در این فصل را ابتلاش به سرماخوردگی عنوان کرد و گفت: در سرماخوردگی های ساده یا اصطلاحا ویروسی که علایم آن محدود به آبریزش بینی، عطسه، بی حالی و خستگی است و علایم عفونت باکتریال مانند گلودرد چرکی وجود ندارد باید از مصرف نابجای داروهایی چون آنتی بیوتیک ها و کورتون ها پرهیز کرد و تا بهبود علایم استراحت کرد.
او گفت: برای بهبود سرماخوردگی در فصل پاییز باید از خوردنی هایی که موجب افزایش سردی و تری بدن می شوند، پرهیز و از سوپ ها و آش های ساده و گرم استفاده کرد زیرا سرماخوردگی یا زکام در صورتی که طولانی نباشد و منجر به عوارض نشود، یکی از راه های دفع مواد ناسالم از بدن است و نباید جلوی آن گرفته شود.
دستیار طب سنتی ادامه داد: مگر آنکه علایم بیش از ۵-۴ روز به طول بیانجامد یا علایمی از عفونت های باکتریال وجود داشته باشد که در آن صورت باید با مراجعه به پزشک متخصص و تشخیص دقیق بیماری، داروهای مورد نیاز تجویز و مصرف شوند.

منبع: شفقنا


نویسنده مطلب:




دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.