گلابی

خواص گلابی: از شکوفه تا پوست

گلابی یکی از میوه‌هایی پاییزی است که درخت آن در اکثر مناطق ایران کاشته می‌شود.در این پست می‌خواهیم شما را با خواص درمانی و آرامبخش گلابی آشنا کنیم.

خواص درمانی و آرامبخش گلابی

نام‌های دیگر:  شاه‌میوه –  شاه امرود –  اجاس – انجاس – کمثرا – کمثری – حسینی –  عباسی –  خوز – انچوچک – ابروج.

مشخصات:  میوه گیاهی  است از خانواده Rosaceae، درخت کوچکی دارد به ارتفاع حدود ۶ متر،  شاخه‌های آن خاردار و شاخه‌های جوان آن کرک دار سفید مخملی است که پس از مسن شدن صاف می‌گردد. برگ‌های آن بیضی با کناره صاف یا دندانه‌های قوسی نامحسوس که با کرک‌های بلند ابریشمی‌پوشیده شده،  ابعاد بزرگ  حدود دو در پنج و نیم سانتیمتر،  دم برگ آن کوتاه و گاهی نیز بدون دم برگ و گل‌ها چندتایی به رنگ سفید خاکستری نمدی است. میوه آن مخروطی شکل و گوشت دار و شیرین یا ترش و شیرین (میخوش) و آبدار است و داخل میوه دانه‌های آن قرار دارد که شبیه دانه‌های به  و سیب است. ریشه آن عمودی است و به‌طور مخروطی و ضخیم در زمین فرو می‌رود. این درخت در مناطق مختلف ایران از مرطوب و نیمه مرطوب تا استپی خشک و نیمه‌خشک کاشته می‌شود.

طبیعت آن:  نوع شیرین و درشت آن معتدل مایل به گرم و در ضمن‌تر هست.

ویتامین‌های A،  بیست  واحد بین‌المللی و ۴C  میلی‌گرم در آن وجود دارد.

خواص درمانی:

1-  آرام‌بخش و تب بر و مقوی و فرح‌آور است و دماغ را تروتازه می‌سازد، مقوی قلب و معده و‌هاضمه است، از دیگر خواص درمانی و آرامبخش گلابی این است که رافع خفقان و تشنگی هست، سوزش مثانه را برطرف می‌سازد،  ولی بعد از لینت دادن و کارکردن، شکم را  قبض می‌کند.

2-  مادری که دوست دارد طفلش زودترِ دندان دربیاورد باید در دوران شیردهی هرروز گلابی بخورد و آفتاب هم بگیرد.

3- خشک‌شده آن را نرم بکوبید  و بخورید. اسهال را بند می‌آورد.

تذکر: اسراف در خوردن آن در سردمزاج‌ها و کسانی که معده ضعیف دارند نفاخ است خصوصاً اگر میوه نارس باشد.

مصلح آن: مربای زنجبیل و رازیانه هست.

تخم گلابی

نام‌های دیگر:   دانج ابروج – تخم کوچک –  تخم امرود.

طبیعت آن:  کمی‌گرم و از نظرتری و خشکی معتدل.

خواص  درمانی:

1-  مدر است، برای نرم کردن سینه و حنجره و اعصاب متشنج  مفید است،  فربه کننده است،  در افزایش نیروی جنسی نقش دارد.

2-  آن را بگویید و در آب شیره کشیدی و بخورید. قاعده آور است.

تذکر:  ایجاد آشفتگی می‌کنند، اسراف در خوردن آن برای معده خوب نیست.

مصلح آن: شیرینی‌ها هستند.

پوست میوه گلابی

خواص درمانی:

1-  پوست ۲ عدد گلابی را یک ربع ساعت دم‌کنید و آب آن را بنوشید.  ادرار را زیاد می‌کند.

2-  یک قاشق قهوه‌خوری کوبیده خشک آن را در یک فنجان آب دم‌کنید و بنوشید.  برای هضم غذا مفید است.

شکوفه درخت گلابی

طبیعت آن:  سرد و خشک است.

خواص درمانی:

1- آب دم‌کرده آن را بنوشید. مقوی دل است، اسهال را بند  می‌آورد.

۲- آن را پشت چشم ضماد کنید. ورم چشم را تحلیل می‌برد.

برگ درخت گلابی

طبیعت آن: سرد و خشک است.

خواص درمانی:

1-  یک‌صد گرم از آن را دم‌کنید و آب صاف‌کردهٔ آن را بنوشید. ادرار را زیاد می‌کند و کلیه و مثانه را شست‌وشو می‌دهد و ورم مثانه را می‌نشاند.

2- یک‌صد و ده گرم برگ خشک آن را در یک لیتر آب جوش بیست دقیقه دم‌کنید بعد یک عدد گلابی کامل یعنی باپوست و دانهٔ آن در صاف‌کردهٔ آن خردکنید و نگه‌دارید و هنگام شروع سردرد یک فنجان آب آن را بنوشید، سردرد نیمه سر یا میگرن را بهبود می‌بخشد، نوشیدن روزی یک فنجان از آن تشنجات عصبی را آرام می‌سازد و اسهال را بند می‌آورد، اگر شب موقع خواب نوشیده شود بی‌خوابی را برطرف می‌سازد.

3- هرروز 50 گرم از آن را با ۵۰ گرم پوست سیب‌درختی بجوشانید و آب آن را بخورید سنگ کلیه و سنگ مثانه را برطرف می‌سازد.

۴- پاشیدن گرد خشک آن برای خشک‌کردن و التیام زخم نافع است.

میوهٔ گلابی چینی

نام‌های دیگر: گلابی ترشی.

طبیعت آن: سرد و خشک است.

خواصی درمانی:

مقوی معده و کبد است، اشتهاآور هست، مسکن غلیان خون و حدت صفرا خواهد بود، تشنگی را برطرف می‌سازد، قی و اسهال را بند می‌آورد.

تذکر: برای اشخاص سالخورده و بیماران مبتلابه فلج و سردمزاجان مضر است.

مصلح آن: عسل – زیره و کندر هست.

میوهٔ گلابی وحشی

مشخصات: میوهٔ آن خیلی کوچک و سفت است و به‌اصطلاح در گوشت آن ریگ‌های گوشتی ریزی هست که زیر دندان احساس می‌شود.

طبیعیت آن: سرد و خشک است.

خواصی درمانی:

  • خشک کرده آن را بکوبید و بخورید. قابض است و اسهال را بند می‌آورد.
  • ریختن گرد خشک آن روی جراحت‌ها برای خشک‌کردن جراحت و التیام آن مفید است.

میوهٔ گلابی‌های سفت گیلانی

نام دیگر: خوج

خواص درمانی:

آن را با آب و عسل بجوشانید تا به‌صورت کمپوت درآید و بخورید. سوءهاضمه را درمان می‌کند.

 منبع: اینفو سلامت

نویسنده مطلب:




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *